Data: 2007-08-30 19:55:09
Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba + chleb pieniński
Od: Jacek Ostaszewski <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Grzegorz Janoszka napisał(a):
> On Thu, 30 Aug 2007 09:29:23 +0200 I had a dream that Jacek Ostaszewski
<p...@o...pl> wrote:
>
>>>Kupiłem chleb pieniński pszenno-żytni z orkiszem.
>>>Piekę go w maszynie do pieczenia chleba. Niestety za każdym razem zapada
>>>się i jest bardzo mocno wilgotny w środku. Próbowałem programu do chleba
>>>normalnego, do pszennego, wydłużałem czas, niestety nic nie pomogło.
>>>Co może być przyczyną czegoś takiego?
>>
>>NIe mam odpowiedzi, mam więcej problemów podobnych. Od czasu kiedy padła
>>poprzednia maszyna i zanabyłem drogą kupna inną, z podwójnymi
>>mieszadłami, zapada się każdy chleb. Eksperymenty z wodą, czasem i czym
>>tam się jeszcez da - nie przyniosły pożądanych rezultatów. W wyniku
>>czego maszyna do pieczenia chleba stała się
>>maszyną-do-awaryjnego-pieczenia-niezbyt-dobrego-ch
leba-ale-lepszego-niż-żaden-gdy
>>-sie-nie-chce-iść-do-sklepu...
>
>
> Może za dużo drożdży? Chleb się może zapadać z różnych przyczyn. A w ogóle
> rośnie przed tym padnięciem? Bardzo?
>
Rośnie intensywnie, potem - klapa. Zostaje na ściankach i wypieka się
korona, taka na 3, czasem nawet 4 cm. A chleb - mieszanka gotowa,
niemiecka, zawsze wychodziła. Zawsze w innej maszynie...
--
JackOss - po kiego mi sygnaturka?!!
|