Data: 2010-10-06 09:14:33
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
vcore pisze:
> W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę
> właścicielem niewielkiej restauracji w której zamierzam serwować głównie
> proste i wiejskie potrawy, w szczególności polskie. Taki slow-eco-food
Gratuluję.
Przede wszystkim masz tu za dużo pozycji. Co dzień będziesz gotował 10
różnych zup? Bez sensu, wystarczy okroić do 3 i wystarczy. I tak zwykle
jada się tam, gdzie może wybór nie powala ale to co sewują jest świeże i
smaczne.
Chyba że otwierasz jadłodajnię w akademiku lub stołówkę na Domaniewskiej
w Wawie - wtedy obłożenie zapewnione a i tam jest zwykle kilka dań do
wyboru.
Zmarnuje Ci się połowa z tego jedzenia, chyba że będziesz gotował pod
zamówienie, ale nie wiem czy klienmt będzie chciał tak długo czekać.
Jak dla mnie podstawą w knajpie są "czekadełka" - nawet jak mam czekać
45 min. zniosę to, jeśli mi podadzą przekąskę typu zapieczona bagietka z
siekanym pomidorem z czosnkiem, lub zwykły chleb z domowym smalcem.
Zupy smaczne, nie dużo - żadnych flaków, o ile to nie jest przydrożny
bar. I kaszanek - niektórym smakuje lecz większość jednak obrzydza.
Zdecyduj się jaki charakter ma mieć ta restauracja? Przydrożny bar, bar
mleczny czy wkwintna kuchnia. I kto będzie Twoim klientem.
Dla wszystkich się nie da. A czerniną może skusisz jednego klienta -
reszta ucieknie z obrzydzeniem i więcej nie zajrzy.
Jak dla mnie może być:
>
> Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
> - Z kurczakiem w miodzie (kostki)
> - Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)
> Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane,
> puree) są dodatkiem:
> - Pieczony łosoś
> - Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej -
> miodowej, lub musztardowej)
> - Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
> - Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)
> - Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)
> - Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub
> musztardowej)
> - Żeberka (j/w)
>
> Surówki i sałatki:
> - Surówka z kiszonej kapusty
> - Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem,
> czosnkiem, orzechami)
> - Zasmażana kapusta
> - Sałatka pekińska
> - Surówka z buraków
> - Młoda kapusta
> - Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)
> Zupy:
> - Rosół drobiowy lub wołowy
>
> - Zupa staropolska
> - Grzybowa
> - Krupnik
> - Ziemniaczana
>
> Dodatki:
> - Fasola szparagowa z zasmażką
> - Szparagi
> - Cukinia w panierce
> - Frytki (w tym talarki)
>
> Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
> - Pierogi ruskie
> - Pierogi z kapustą i grzybami
> - Pierogi z mięsem
> - Pierogi z dziczyzną
> - Pierogi z kaszanką
> - Pierogi ze szpinakiem
> - Pierogi z owocami
> - Pyzy z mięsem
> - Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
> - Knedle ze śliwkami
> - Placki z cukinii
> - Placki jabłkowe
> - Placki ziemniaczane
> - Placek po węgiersku
> - Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
> - Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem,
> miodem)
> Zapiekanki:
> - Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
> - Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser
> żółty, parmezan)
> - Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków kalafior)
> - Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z kurczaka,
> ser żółty, parmezan)
>
> Pizza:
> - Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
> - Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
> - Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
> - Margerita
> - Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)
>
> Sosy, dipy:
> - Sos czosnkowy
> - Sos śmietanowy
> - Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
> - Oliwa chili
> - Sos BBQ
> - Sos chrzanowy
> - Sos musztardowy
>
> Przystawki i zakąski:
> - Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery,
> jajka - w tym przepiórcze)
> - Mozzarella z pomidorami
> - Ogórki kiszone
> - Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie
> ,,wolnego dostępu" dla klientów, tj. kto chce to sobie bierze, za darmo,
> taki swojski klimacik, chleb oczywiście wypiekany na miejscu)
> - Paszteciki
> - Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
> - Grzyby i papryka marynowana
> - Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
> - Krążki cebulowe w panierce
> - Pieczone pieczarki w panierce
>
> Napoje:
> - Sok z marchwi
> - Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
> - Sok z buraków
> - Lemoniada
> - Woda z cytryną i imbirem
> - Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
> - Kompot
> - Herbata
> - Kawa
> - Wino
> - Szampan
> - Woda gazowana/niegazowana
> Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne
> aby każdy od razu wiedział czego chce
Misz masz.
>
> Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc,
> chętnie dorzucę do tego menu jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby nie
> wymagały one odprawiania modłów nad kotłem przez kilka dni :-)
>
> Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych
> ziemniaków z dodatkami, 2-3 zapiekanek, paru zup, paru rodzajów
> pierogów, placków i naleśników, ale nie jestem pewien czy byłby to dobry
> pomysł, więc nieco to wszystko rozwinąłem
I trzeba było przy tym pozostać.
Pizzę i makarony je się w pizzeriach.
Pierogi w pierogarniach.
Nie da się mieć wszystkiego, bo można z czasem nie mieć nic.
Przemyśl, kto się będzie stołował i zrób menu pod wybranych docelowych
klientów.
E.
|