Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Menu swojskiej restauracji Re: Menu swojskiej restauracji

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Menu swojskiej restauracji

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-10-06 09:14:33
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "E." <e...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

vcore pisze:
> W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę
> właścicielem niewielkiej restauracji w której zamierzam serwować głównie
> proste i wiejskie potrawy, w szczególności polskie. Taki slow-eco-food

Gratuluję.

Przede wszystkim masz tu za dużo pozycji. Co dzień będziesz gotował 10
różnych zup? Bez sensu, wystarczy okroić do 3 i wystarczy. I tak zwykle
jada się tam, gdzie może wybór nie powala ale to co sewują jest świeże i
smaczne.
Chyba że otwierasz jadłodajnię w akademiku lub stołówkę na Domaniewskiej
w Wawie - wtedy obłożenie zapewnione a i tam jest zwykle kilka dań do
wyboru.
Zmarnuje Ci się połowa z tego jedzenia, chyba że będziesz gotował pod
zamówienie, ale nie wiem czy klienmt będzie chciał tak długo czekać.

Jak dla mnie podstawą w knajpie są "czekadełka" - nawet jak mam czekać
45 min. zniosę to, jeśli mi podadzą przekąskę typu zapieczona bagietka z
siekanym pomidorem z czosnkiem, lub zwykły chleb z domowym smalcem.

Zupy smaczne, nie dużo - żadnych flaków, o ile to nie jest przydrożny
bar. I kaszanek - niektórym smakuje lecz większość jednak obrzydza.
Zdecyduj się jaki charakter ma mieć ta restauracja? Przydrożny bar, bar
mleczny czy wkwintna kuchnia. I kto będzie Twoim klientem.
Dla wszystkich się nie da. A czerniną może skusisz jednego klienta -
reszta ucieknie z obrzydzeniem i więcej nie zajrzy.

Jak dla mnie może być:

>
> Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
> - Z kurczakiem w miodzie (kostki)
> - Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)

> Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane,
> puree) są dodatkiem:
> - Pieczony łosoś
> - Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej -
> miodowej, lub musztardowej)

> - Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
> - Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)

> - Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)

> - Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub
> musztardowej)
> - Żeberka (j/w)

>
> Surówki i sałatki:
> - Surówka z kiszonej kapusty
> - Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem,
> czosnkiem, orzechami)
> - Zasmażana kapusta
> - Sałatka pekińska
> - Surówka z buraków

> - Młoda kapusta
> - Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)

> Zupy:
> - Rosół drobiowy lub wołowy
>
> - Zupa staropolska

> - Grzybowa

> - Krupnik

> - Ziemniaczana

>
> Dodatki:
> - Fasola szparagowa z zasmażką
> - Szparagi
> - Cukinia w panierce
> - Frytki (w tym talarki)
>
> Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
> - Pierogi ruskie
> - Pierogi z kapustą i grzybami
> - Pierogi z mięsem
> - Pierogi z dziczyzną
> - Pierogi z kaszanką
> - Pierogi ze szpinakiem
> - Pierogi z owocami
> - Pyzy z mięsem
> - Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
> - Knedle ze śliwkami
> - Placki z cukinii
> - Placki jabłkowe
> - Placki ziemniaczane
> - Placek po węgiersku
> - Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
> - Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem,
> miodem)

> Zapiekanki:
> - Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
> - Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser
> żółty, parmezan)
> - Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków kalafior)
> - Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z kurczaka,
> ser żółty, parmezan)
>
> Pizza:
> - Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
> - Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
> - Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
> - Margerita
> - Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)
>
> Sosy, dipy:
> - Sos czosnkowy
> - Sos śmietanowy
> - Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
> - Oliwa chili
> - Sos BBQ
> - Sos chrzanowy
> - Sos musztardowy
>
> Przystawki i zakąski:
> - Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery,
> jajka - w tym przepiórcze)
> - Mozzarella z pomidorami
> - Ogórki kiszone
> - Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie
> ,,wolnego dostępu" dla klientów, tj. kto chce to sobie bierze, za darmo,
> taki swojski klimacik, chleb oczywiście wypiekany na miejscu)
> - Paszteciki
> - Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
> - Grzyby i papryka marynowana
> - Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
> - Krążki cebulowe w panierce
> - Pieczone pieczarki w panierce
>
> Napoje:
> - Sok z marchwi
> - Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
> - Sok z buraków
> - Lemoniada
> - Woda z cytryną i imbirem
> - Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
> - Kompot
> - Herbata
> - Kawa
> - Wino
> - Szampan
> - Woda gazowana/niegazowana

> Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne
> aby każdy od razu wiedział czego chce

Misz masz.
>
> Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc,
> chętnie dorzucę do tego menu jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby nie
> wymagały one odprawiania modłów nad kotłem przez kilka dni :-)
>
> Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych
> ziemniaków z dodatkami, 2-3 zapiekanek, paru zup, paru rodzajów
> pierogów, placków i naleśników, ale nie jestem pewien czy byłby to dobry
> pomysł, więc nieco to wszystko rozwinąłem

I trzeba było przy tym pozostać.
Pizzę i makarony je się w pizzeriach.
Pierogi w pierogarniach.
Nie da się mieć wszystkiego, bo można z czasem nie mieć nic.

Przemyśl, kto się będzie stołował i zrób menu pod wybranych docelowych
klientów.

E.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.10 E.
06.10 medea
06.10 Qrczak
06.10 Qrczak
06.10 Ikselka
06.10 Misiek
06.10 Alek
06.10 lemonka
06.10 Bożena
06.10 medea
06.10 Bożena
06.10 medea
06.10 Grzegorz Prędki
07.10 vcore
07.10 Alek
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem