Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Menu swojskiej restauracji Re: Menu swojskiej restauracji

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Menu swojskiej restauracji

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-10-06 10:57:36
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "Qrczak" <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia dzisiejszego niebożę vcore wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę
> właścicielem niewielkiej restauracji w której zamierzam serwować
> głównie proste i wiejskie potrawy, w szczególności polskie. Taki
> slow-eco-food
>
> Większość składników pochodzić będzie z własnej hodowli i uprawy...

Kawał pola musisz mieć, co wnioskuję po ilości najrozmaitszych produktów...

> Menu chciałbym raczej uprościć, powinno być jednak na tyle zróżnicowane
> aby każdy znalazł coś dla siebie,

Kto chce uszczęśliwić wszystkich, nie zadowoli nikogo.

> jak na razie wygląda to tak:
>
> Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
> - Z kurczakiem w miodzie (kostki)
> - Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)
> - Z sosem czosnkowym
> - Z parmezanem
> - Z sałatką jarzynową
> - Z młodą kapustą
> - Z pastą z wędzonej makreli
> - Z pieczonym boczkiem
>
> Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane,
> puree) są dodatkiem: - Pieczony łosoś
> - Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej,
> lub musztardowej) - Golonka pieczona
> - Kotlety mielone
> - Devolay
> - Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
> - Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)
> - Pulpety w sosie (jasnym, ciemnym, myśliwskim, grzybowym) lub bez
> - Gołąbki tradycyjne
> - Wątróbka w cebuli i po węgiersku
> - Gulasz wołowy
> - Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)
> - Bigos
> - Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub musztardowej)
> - Żeberka (j/w)
> - Leczo
> - Kiełbasa z grilla
> - Fasolka po bretońsku (Tu, jak i wszędzie indziej zamiast ziemniaków
> można wybrać chleb) - Flaczki pieczone
>
> Surówki i sałatki:
> - Surówka z kiszonej kapusty
> - Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem,
> czosnkiem, orzechami) - Zasmażana kapusta
> - Sałatka pekińska
> - Surówka z buraków
> - Zasmażana ćwikła
> - Sałatka z sałaty i sera feta lub lazura
> - Surówka z czerwonej kapusty
> - Surówka z pora i majonezu
> - Młoda kapusta
> - Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)
> - Sałatka ryżowa z kukurydzą (ryż, kukurydza, majonez, sól, pieprz)
> - Sałatka jarzynowa
> - Sałatka śledziowa
> - Sałatka selerowa
>
> Zupy:
> - Rosół drobiowy lub wołowy
> - Żur
> - Barszcz biały
> - Barszcz czerwony
> - Zupa staropolska
> - Zupa ziemniaczana
> - Czernina
> - Kapuśniak
> - Grochówka
> - Pomidorowa
> - Grzybowa
> - Pieczarkowa
> - Ogórkowa
> - Krupnik
> - Pomidorowa
> - Cebulowa - Ucha
> - Ziemniaczana
> - Flaki w rosole
> - Flaki po rosyjsku
> - Flaki po piracku
> - Flaki po rzymsku z pomidorami
>
> Dodatki:
> - Fasola szparagowa z zasmażką
> - Szparagi
> - Cukinia w panierce
> - Frytki (w tym talarki)
>
> Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
> - Pierogi ruskie
> - Pierogi z kapustą i grzybami
> - Pierogi z mięsem
> - Pierogi z dziczyzną
> - Pierogi z kaszanką
> - Pierogi ze szpinakiem
> - Pierogi z owocami
> - Pyzy z mięsem
> - Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
> - Knedle ze śliwkami
> - Placki z cukinii
> - Placki jabłkowe
> - Placki ziemniaczane
> - Placek po węgiersku
> - Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
> - Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem, miodem)
>
> Dania makaronowe:
> - Makaron penne w sosie z sera camembert lub lazura
> - Spaghetti po bolońsku
> - Makaron z krewetkami i sosem śmietanowym
> - Makaron z sosem pomidorowym i parmezanem
> - Makaron z sosem serowym i kurczakiem
> - Makaron z sosem grzybowym i siekaną wołowiną
>
> Dania z jaj i produktów mlecznych:
> - Tradycyjne jajka na twardo z majonezem lub bez
> - Jajka na twardo z sosem chrzanowym
> - Omlet z dodatkami (Z grzybami, dowolnymi warzywami, z dodatkiem mięsa,
> na słodko) - Jajecznica z dodatkami (j/w)
> - Oscypek z grilla
> - Smażone w głębokim tłuszczu kostki dowolnego sera w panierce
>
> Zapiekanki:
> - Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
> - Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser żółty,
> parmezan) - Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków
> kalafior) - Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z
> kurczaka, ser żółty, parmezan)
>
> Pizza:
> - Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
> - Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
> - Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
> - Margerita
> - Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)
>
> Sosy, dipy:
> - Sos czosnkowy
> - Sos śmietanowy
> - Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
> - Oliwa chili
> - Sos BBQ
> - Sos chrzanowy
> - Sos musztardowy
>
> Przystawki i zakąski:
> - Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery, jajka -
> w tym przepiórcze) - Mozzarella z pomidorami
> - Ogórki kiszone
> - Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie
> ,,wolnego dostępu" dla klientów, tj. kto chce to sobie bierze, za darmo,
> taki swojski klimacik, chleb oczywiście wypiekany na miejscu) - Paszteciki
> - Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
> - Grzyby i papryka marynowana
> - Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
> - Krążki cebulowe w panierce
> - Pieczone pieczarki w panierce

Podsumowując tę mocno przydługawą listę:
1/ masz armię kucharzy do realizowania tych wszystkich zamówień?
2/ kuchnia, w której będzie to wykonywane ma powierzchnię boiska a miejscem
przechowywania oczywiście samych najświeższych produktów jest hangar?
2/ wiele z tych pozycji nie spełnia założenia: "głównie proste i wiejskie
potrawy, w szczególności polskie"

> Napoje:
> - Sok z marchwi
> - Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
> - Sok z buraków
> - Lemoniada
> - Woda z cytryną i imbirem
> - Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
> - Kompot
> - Herbata
> - Kawa
> - Wino
> - Szampan

A do czego ten szampan miałby być podawany?
Przy tej ilości i różnorodności raczej zwykła czysta lepiej się przysłuży
żołądkowi.

> Faktycznie wyszło znacznie więcej niż myślałem... Chciałbym wiedzieć czy
> jest to dobre menu, czy potrawy są zróżnicowane, czy nie jest ich za
> dużo... A może czegoś brakuje?

Brakuje logiki.

> Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne
> aby każdy od razu wiedział czego chce

Patrz wyżej.

> Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc,
> chętnie dorzucę do tego menu jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby
> nie wymagały one odprawiania modłów nad kotłem przez kilka dni :-)

Wytnij z menu większość. Skoncentruj się na kilku, najlepiej podobnych
potrawach. Jak ma byc polskie i wiejskie, to nie wciskaj pasty, pizzy i
nuggetsów.

> Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych
> ziemniaków z dodatkami, 2-3 zapiekanek, paru zup, paru rodzajów
> pierogów, placków i naleśników, ale nie jestem pewien czy byłby to
> dobry pomysł,

Zawsze pierwsza myśl jest najlepsza.

Qra

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.10 Ikselka
06.10 Misiek
06.10 Alek
06.10 lemonka
06.10 Bożena
06.10 medea
06.10 Bożena
06.10 medea
06.10 Grzegorz Prędki
07.10 vcore
07.10 Alek
07.10 Misiek
07.10 medea
07.10 Bożena
07.10 lemonka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem