Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso puchnie
Date: Tue, 19 Sep 2017 13:15:38 +0200
Organization: private
Lines: 72
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <opo89e$plo$1@news.icm.edu.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<b...@g...com>
<oppalt$ef6$1@news.icm.edu.pl>
<e...@g...com>
<59c0c6d2$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e22f$0$5159$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0e3e1$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<59c0f99f$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1505819747 7755 88.156.90.73 (19 Sep 2017 11:15:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Sep 2017 11:15:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378103
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2017 o 13:03 XL <i...@g...pl> pisze:
> krys <k...@p...priv.pl> wrote:
>> FEniks wrote:
>>
>>> W dniu 19.09.2017 o 09:27, krys pisze:
>>>> t...@g...com wrote:
>>>>
>>>>> W dniu poniedziałek, 18 września 2017 22:35:11 UTC+2 użytkownik
>>>>> Animka
>>>>> napisał:
>>>>>> W dniu 2017-09-18 o 20:42, t...@g...com pisze:
>>>>>>>> Skurczybyk -- ten może się nada?
>>>>>>>>
>>>>>>>> --
>>>>>>>> Jarek
>>>>>>> Zimne nóżki ze skurczybyka ?
>>>>>> O! zimne nóżki chyba zrobię, ale z kopytek świniaka.
>>>>>>
>>>>>> --
>>>>>> animka
>>>>> To specjalność warszawska. Kiedykolwiek jestem u moich przyjaciół w
>>>>> W-wie to zawsze próbuje tego specjału. W Wielkopolsce nie ma (a
>>>>> szkoda)
>>>>> takiej tradycji. Tu jest raczej gzik z pyrami, a w dobre dni szneka z
>>>>> glancem na podwieczorek...)
>>>> Jak nie ma, jak jest? Tylko na Wielkopolsce to się galat nazywa.
>>>
>>> U mnie mówiło się galaRt. To wprawdzie nie Wielkopolska, ale po
>>> sąsiedzku - Kujawy.
>>
>> Galat jest "z drugiej strony", z pogranicza Wielkopolski i Dolnego
>> Śląska. A
>> na Lubelszczyźnie je sie galaretę.
>> Chyba sobie zimne nóżki wyprodukuję...
>>
>
> Galareta. // i Polszczyzna!
> Galaretę robię na każde święta. Ja lubię wersję bogatą w mięso, gdzie
> wywar
> jest tylko spoiwem, ale znam domy, gdzie je się czystą, tj. bez mięsa,
> klarowną.
Koniecznie trzeba dołożyć nazwę pochodzącą z kresów wschodnich -
studzienina.
Ta była z mięsem, a wersja lwowska dopuszczała takze (ale wyłącznie)
czosnek i przyprawy.
Dodatek żelatyny "z torebki" był uważany za świętokradztwo :)
W niektórych rejonach dodaje się np. marchew, zielony groszek, pietruszkę,
a nawet plasterki jajka.
--
Trefniś
|