Data: 2017-09-23 23:08:14
Temat: Re: Mięso puchnie
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
samya pisze:
>> Tłuszcze roślinne były kiedyś całkiem obce nadwiślańskiej kuchni.
>> Smalec z gęsi albo ze świni, to i owszem, ale nie oliwa czy olej,
>> bo skąd go brać. To co tłoczono z lnu albo konopii bardziej było
>> potrzebne do innych celów. No chyba że post, wtedy czymś ten smlec
>> trzeba było zastąpić. Pogląd, że wigilijnego karpia koniecznie
>> trzeba na lnianym oleju, zachował się do dzisiaj. Tymczasem olej
>> ten jest dobry, ale do malowania.
>
> A to tez zalezy czego :)
Martwą naturę można na przykład.
Jarek
--
Nie ogryźli kości nie dopili wina
Resztek jedzenia szuka pies pod stołem
Na dębowym blacie obrana cytryna
I suche pestki czereśni dookoła
|