Data: 2016-03-05 19:54:58
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56db1e96$0$22828$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 05.03.2016 o 13:39, Pszemol pisze:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 05.03.2016 o 01:24, Pszemol pisze:
>>>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>>> news:slrnndj1rb.l8r.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>>>>
>>>>>
>>>>> Dopasowane jest wyłącznie do tego, ile klient lubi zapłacić. Ci co
>>>>> lubią płacić dychę, dostają pół na pół z wodą, zrobioną z tego, co
>>>>> ta za dwie dychy.
>>>>
>>>> Nie sądzę :-) Robiłeś badania? Opisz je... chętnie się zapoznam.
>>>
>>> Nie trzeba robić wielkich badań. Wystarczy zaobserwować, co się dzieje,
>>> kiedy w supermarketach zrobią promocję na jakąkolwiek szynkę, np. za
>>> 9,99zł. Chociaż podobno Polacy zaczynają coraz większą uwagę zwracać
>>> na jakość zamiast na cenę.
>>
>> Chodzi o badania zawartości wody w takiej za 10zł/kg w porównaniu
>> do takiej za 30zł/kg. Postawiłbym śmiało tezę, że nie różnią się
>> zawartością wody w mięsie 3x.
>
> Że niektóre mają w sobie więcej wody, to najlepiej widać po wędlinach
> pakowanych próżniowo w folię. Jak się taką otworzy, to sporo cieczy
> wypłynie. I wcale nie jest to ta Twoja smakowita galaretka.
Za krótko gotowali :-P
> Poza smakiem, który może komuś odpowiadać a komu innemu nie - rzecz
> gustu - to wędliny z dużą zawartością wody mają o wiele mniejszą
> wytrzymałość. Taka mokra, wodnista, nie wytrzymuje w lodówce dłużej niż
> 2-3 dni (maks!), podczas gdy sucha szynka potrafi nawet do tygodnia
> poleżeć, zwłaszcza jeśli jest w kawałku.
No jest to argument aby preferować wyroby nafaszerowane konserwantami
jeśli komuś nie o smak chodzi tylko o długotrwałość leżenia w lodówce... ;-)
Jak komuś smakuje soczysta to nie będzie to dla niego ważny argument.
|