Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbeoku$8jn$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbesrl$odk$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbevrh$43g$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<1hhhrw96ezu9s.1ven8a8kvqskk$.dlg@40tude.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56db4847$0$22840$65785112@news.neostrada.pl>
<nbfhfb$lu3$1@dont-email.me> <56db4abf$0$703$65785112@news.neostrada.pl>
<nbfhuc$qok$1@dont-email.me>
<56db4ddc$0$22837$65785112@news.neostrada.pl>
<56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl> <nbfjaf$8in$1@dont-email.me>
<8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net> <nbfnb4$d5n$1@dont-email.me>
Date: Sun, 6 Mar 2016 00:52:13 +0100
Message-ID: <oj3pgx1g0pmw.1by1fpmi9tind$.dlg@40tude.net>
Lines: 54
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.29
X-Trace: 1457221935 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22825 79.191.246.29:7497
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370162
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:44:43 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>>
>>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>>
>>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>>> :-)
>>>>>
>>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>>
>>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>>> należy.
>>>
>>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>>
>> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
>> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
>
> Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
> Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
>
> Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
> czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
> akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
> osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
> morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
Krystalizacja to krystalizacja. Niby co ma w niej być "inaczej", jeśli
chodzi o tę samą substancję - tu NaCl?
3-|
> i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
> od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
No to to na pewno - jeśli jest fioletowa lub niebieska, to zawiera
nadmanganian potasu albo błekit metylowy, czyli odkażacze, tak jak
wczesniej pisałam.
|