Data: 2017-09-24 12:06:30
Temat: Re: Oszustwa hipermarketów.
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> W dniu .09.2017 o 21:09 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> W dniu .09.2017 o 20:09 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> Najwyraźniej jednak jestem lepiej - wiem np., że to NIE JEST WOSK.
>>>>
>>>
>>> Nie krzycz, nie grasz w serialu "Oszukane" (przez hipermarkety).
>>>
>>
>> Czasem trzeba krzyczeć - żeby być zrozumianym.
>
> Pozornie. Krzyk jest oznaką braku pewności siebie.
> Odbierasz w ten sposób siłę swojemu przekazowi.
>
>> Nie każdy wosk jest pszczeli - istnieją woski mineralne oraz gęste oleje
>> mineralne, którymi powleka się jabłka. Nazwa "wosk" na tych jabłkach
>> kojarzona jest jednak z nieszkodliwym woskiem pszczelim - więc budzi
>> zaufanie, dlatego jest oszustwem.
>
> Oczywiście Ikselka doskonale wie, co się komu z czym kojarzy :)
> Ikselka wie wszystko!
>
> Ale chyba _tylko_ Ikselka wierzy, że wszyscy są niedoinformowani.
> Ale ja Ikselkę doinformuję:
>
> http://agrosimex.pl/oferta/pozostale/wosk-do-nablysz
czania-jablek-decco/
>
> Wosk naturalny, pozyskiwany z liści palmy Copernicia cerifera, E903.
> Dystrybutorem jest polska firma, ma wielu odbiorców w Polsce (także
> spożywka, farmaceutyka, kosmetyki!).
>
> E903 jest uważany za całkowicie nieszkodliwy:
>
> https://kuchnia.wp.pl/wosk-carnauba-e903-60549074555
83361a
> http://ekoexpo.pl/pl/66
>
> Stosuje się nawet do utwardzania samego wosku pszczelego!
>
> Nie martw się Ikselka, niewiedza jest początkiem drogi mądrości!
>
Dlatego warto wiedziec coraz więcej:
"(...)http://ogrodnictwo.expert/sadownictwo/sadownic
two-technika/czemu-sluzy-woskowanie-owocow-i-czy-jes
t-bezpieczne-dla-konsumentow/
(...)Krzysztof Rutkowski, kierownik Zakładu Przechowalnictwa i Przetwórstwa
Owoców i Warzyw w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach, w rozmowie
opublikowanej na portalu wyborcza.pl zauważa, że przy użyciu wosków
spełniających wszelkiego rodzaju kryteria bezpiecznego spożycia konsumenci
nie mają się czego obawiać. Wielu specjalistów od żywienia uważa jednak, że
woskowane owoce należy obierać ze skórki, aby zminimalizować ryzyko
alergii, zniwelować tłusty posmak czy wreszcie by uchronić się przed
nieuczciwymi producentami, którzy restrykcyjnych wymogów co do składu
powłoki znajdującej się na owocach nie przestrzegają.(...)"
... i używają np. substancji pochodzenia naftowego.
Że nie wspomnę, co do nich dodają.
No ale w szczegółach to już sam się dokształć - koniec gotowców.
--
XL
|