Data: 2004-09-19 18:50:44
Temat: Re: Owoce pod zapiekanym koglem-moglem?
Od: "ktosia" <k...@U...o2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > > > z cala szczeroscia to co jadles moglo na 90% byc owocami zapiekanymi
pod
> > > > opiekaczem z sabayon..
> A co tu wyjaśniać. Ja wiem, że sabayon to to szodon po angielsku. Tylko
> zdziwił mnie ten anglicyzm włoskiego pochodzenia w tekście polskim.
podaje za onetowa encyklopedia:
"Sabayon, zabaione, włoski deser przyrządzany z żółtek ubijanych na parze z
dodatkiem cukru oraz białego wina. Czasami dodaje się do niego skórkę otartą
z cytryny lub wanilię. Deser ten może być..."
reszta hasla po wyslaniu smsa za 3,66:)
nazwa ta funkcjonuje w innych tlumaczonych na nasz ojczysty jezyk
przepisach:
http://www.google.com/search?hl=pl&ie=UTF-8&q=sabayo
n&btnG=Szukaj&lr=lang_pl
pzdr Ktoska
|