Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.89-64-47-112.d
ynamic.chello.pl!not-for-mail
From: Stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pączki
Date: Wed, 17 Feb 2021 09:04:07 +0100
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <s0iill$v7s$1$Stefan@news.chmurka.net>
References: <60269448$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-64-47-112.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 17 Feb 2021 08:04:05 +0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Stefan";
posting-host="89-64-47-112.dynamic.chello.pl:89.64.47.112";
logging-data="31996";
mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.7.1
Content-Language: pl
In-Reply-To: <602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
X-Antivirus: Avast (VPS 210216-2, 2021-02-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382751
Ukryj nagłówki
W dniu 2021-02-15 o 17:37, FEniks pisze:
> W dniu 12.02.2021 o 15:44, Akarm pisze:
>> Dlaczego nie mogę znaleźć tutaj żadnych wpisów dotyczących "tłusto
>> czwartkowej" tradycji?
>> Bo ja wczoraj, wbrew zdecydowanemu protestowi żony, postanowiłem
>> usmażyć pączki. :) To już trzecia potrawa, którą zrobiłem w swoim życiu!
>> Cała rodzina (bez wyjątku!) zostawiła pączki wystane od piątej rano u
>> Zagoździńskich, z zeżarła moją produkcję. SZOK! Teraz upominają się o
>> więcej, Zaraz znów biorę się do roboty.
>> A przepis wziąłem stąd:
>> https://www.youtube.com/watch?v=FrrQ5ro-TMs
>> Szukałem takiego przepisu, który pozwoli mi wykorzystać moje
>> urządzenie, zwane robotem planetarnym. :)
>
>
> Jeśli wyszły Ci rzeczywiście takie jak na filmie - pulchniutkie,
> równiutkie, złote - i może jeszcze zdążyłeś przed poranną kawą, to
> gratuluję i podziwiam! :-)
>
>
Jako XXdziesięcioletni konsument pączków a o nieco mniej producent
tychże pozwolę sobie na kilka uwag typu jak to babcia i mama smażyły a
ja przejąłem (po mnie córka).
Frytura - Dawniej Ceres lub Oma. W czasach kryzysu dobrej jakości smalec
(po roztopieniu bezwonny) Teraz
Róża - a to już była cała ceremonia - zbieranie płatków róży jadalnej
(to było kilka miejsc zmienianych), mozolne ucieranie z cukrem w małej
makutrze, efekt mały słoiczek 100 -150 gram
Mąka - trzymana na wierzchu ze dwa dni, trzykrotnie wietrzona :) trzy
razy przesiewana czy podrzucana przez sito
Jak słusznie kolega zauważył pączków sie nie przewracało patyczkiem -
one same robiły hop - jasna obrączka obowiązkowa!
Ziemniak - obowiązkowy - jak zaczął ciemnieć to trzeba wyjąć lekko
obniżyć temperaturę przez dodanie nowej porcji tłuszczu
Produkt finalny - leciutki, sprężysty, w środku żółciutki z
krwisto-fioletowym kleksem róży.
Ta tradycja, ech....
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|