Data: 2016-11-30 01:00:37
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-11-29 o 23:30, Ikselka pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> W dniu 29.11.2016 o 19:40, Trefniś pisze:
>>> Przesiadywanie na pl.rec.kuchnia (bo ulubione grupy już nie działają)
>>> nie zastąpi kulinarnego doświadczenia, a już tym bardziej wyobraźni.
>>> Nie wystarczy poczytać w sieci przepisy piernikowe...
>> Ano właśnie! Zrób eksperyment z tą sodą dodaną dzień, dwa wcześniej.
>
> Tyle że tzw. ciasta "na sodzie" koniecznie w składzie powinny mieć i kwas
> - kwaśną śmietanę, nieco octu lub inne podobne. Żeby mogły urosnąć.
Zapomniałam co moja mamusia dodawała do ciasta na faworki, żeby trochę
urosły.
--
animka
|