Data: 2016-11-30 01:03:31
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-11-29 o 23:30, Ikselka pisze:
>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 29.11.2016 o 19:40, Trefniś pisze:
>>>> Przesiadywanie na pl.rec.kuchnia (bo ulubione grupy już nie działają)
>>>> nie zastąpi kulinarnego doświadczenia, a już tym bardziej wyobraźni.
>>>> Nie wystarczy poczytać w sieci przepisy piernikowe...
>>> Ano właśnie! Zrób eksperyment z tą sodą dodaną dzień, dwa wcześniej.
>>
>> Tyle że tzw. ciasta "na sodzie" koniecznie w składzie powinny mieć i kwas
>> - kwaśną śmietanę, nieco octu lub inne podobne. Żeby mogły urosnąć.
> Zapomniałam co moja mamusia dodawała do ciasta na faworki, żeby trochę
> urosły.
>
>
Klasyczne faworki rosną od wtłaczania powietrza :-)
--
XL
|