Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:VYwVKCNPvs7aovUbGy1SkqqHfiw=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5afedbee$0$614$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Podróby arbuzów.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <9...@g...com>
<5af82ef8$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc66c8$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6fcb$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc93d1$0$621$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 18 May 2018 13:58:06 GMT
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.67.78
X-Trace: 1526651886 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 614 37.47.67.78:22037
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380589
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>
>>>
>>> Co do pomidorów, wystarczy dać trochę czasu nawet temu niezjadłemu
>>> głąbowi z marketu aby nabrał smaku na tyle że można go zjeść. Też hoduję
>>> pomidory, jednak zbieram je w takiej fazie dojrzałości w której do
>>> transportu już się nie nadają.
>>>
>>>
>> Zrozum - w uprawie amatorskiej stosujemy odmiany amatorskie (czyli
>> nieodporne na transport w stanie dojrzałym). Kiedy chcę zawieźć dzieciom
>> pomidory, muszą być w pudle w jednej warstwie.
>> A w sklepie masz tylko i wyłącznie odmiany przemysłowe - które nigdy nie
>> miękną, nawet jeśli są (niby) dojrzałe, więc mogą być teansportowane,
>> przekładane, przebierane rękami klientôw. Taki pomidor staje się miękki
>> tylko kiedy jest przechłodzony lub zaczyna się psuć.
>>
>>
>
> I ta twarda konsystencja to JEDYNA pożądana przez handel cecha. Smak,
> aromat? - to tutaj rzeczy z punktu widzenia handlu zupełnie nieistotne, bo
> ludzie i tak kupią. Pomidor czy jabłko ma dobrze znosić transport i móc
> długo leżeć w oczekiwaniu na klienta.
>
>
Jabłek też już praktycznie nie kupujemy - bo nam wątroby po zjedzeniu
choćby dwóch sztuk puchną. A po własnych nie, choćbyśmy jedli je
kilogramami.
--
XL
|