Data: 2010-10-04 08:53:18
Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
Od: "moon" <m...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
?Lisciasty wrote:
> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
> postawić?
pasteryzować!
a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
moon-advisory
|