Data: 2014-01-02 17:51:24
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>> Przeteszczę.
>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>
>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
> ;) Może przepisy są różne po prostu.
>
A to na pewno. W przepisach się kiedyś na zimniaki natknęłam. Ale częściej
jednak na sporą ilość bułki tartej i mleko/śmietanę.
>
> Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
> dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak.
>
Im chudsze mięso, tym klopsik bardziej suchy. Nie da się ukryć :)
Ale można jakiś sosik do tego zrobić (jeśli ktoś lubi).
>
> Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
>
Bo zdrowiej? :)
Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
mięsa.
--
pozdrawiam,
M.
|