Data: 2003-04-02 08:13:50
Temat: Re: Pytanie do ekspertów pieczeni za 100 lub nawet więcej punktów
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
==========
Do scislego okreslania czasu pieczenia
sluza termometry umieszczane w miesie.
Gdy temperatura wewnatrz osiagnie okreslony
poziom - mieso jest gotowe.
Ten sposob daje gwarancje, ze mieso nie bedzie
ani surowe, ani wysuszone.
Inne metody tak bardzo zaleza od kuchni,
w ktorej sie piecze, ze trudno podac jednolita,
pewna metode oprocz prob i doswiadczenia.
Moja mama ma taka sama kuchenke jak ja,
a czasy pieczenia sa inne! To moze wynikac
np. z drobnych roznic we wskazaniach
wbudowanych w kuchenki termometrow.
Blad wskazania 5-10 stopni powoduje zmiane czasu
pieczenia w danej kuchence, to z kolei powoduje,
ze mieso moze byc bardziej suche, itd.
Poza tym inna jest temperatura na gorze,
inna w srodku. Wedlug mnie kazdy musi
troche miesa zepsuc zanim nauczy sie piec.
Dobrze jest robic notatki. Np. "pieklem 2,20kg chudej karkowki
w 180C przez 2h15min - w srodku byla troche niedopieczona".
Wtedy nastepnym razem, albo podwyzsze nieco temperature,
albo pieke troche dluzej. To bardzo wygodne. Po pewnym
czasie na tej kuchni wszystko zacznie Ci wychodzic idealnie.
Ale na innej moze juz nie...
waldek
=============
|