Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Sun, 26 Oct 2014 08:50:57 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <m2e2sp$9n4$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2fann$1rt$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<m2g9ud$2mh$1@node1.news.atman.pl>
<544c9c0b$0$11131$65785112@news.neostrada.pl>
<m2i7v3$36a$1@node1.news.atman.pl>
In-Reply-To: <m2i7v3$36a$1@node1.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 54
Message-ID: <544ca7de$0$11153$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1414309855 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 11153 87.207.124.79:50184
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358263
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-10-26 08:30, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2014-10-26 08:00, Qrczak pisze:
>
>> Jako iż już jest jutro, to napiszę:
>> Marchew w grubsze krążki, ziemniaki w półplastry, wrzucić na skropioną
>> oliwą blaszkę, delikatnie posolić, przyprawić (ja używam gotowej
>> mieszanki "do ziemniaków" złożonej m.in. z kminku i czerwonej papryki) i
>> wstawić do piekarnika. Po około pół godzinie dołożyć pokrojoną paprykę
>> (czerwoną, zieloną, raczej tę słodką, ale można też i czuszki czy innej
>> ostrej) i dynię (używam hokaido, bo nie trzeba walczyć z nią przy
>> obieraniu, dlatego do pieczenia wrzucam później; inną odmianę można
>> ciepnąć na blachę w tym samym czasie, co ziemiaki i marchew), dobrze
>> doprawić: cynamon, papryka słodka i ostra, kumin, muszkat. Piec jeszcze
>> z pół godziny.
>> Będzie nieciapaja, a i gorące też.
>
> Wypróbuję na sobie, a potem się zobaczy, czy będzie i dla
> obcych/znajomych ludzi. Tylko ten cynamon mi zgrzyta troszkę, ale ja w
> ogóle mało cynamonowa, bardzo mało.
Cynamonu można mało, ale dla mnie on się znakomicie komponuje z dyńką.
Nie słodzi a daje aromacik.
No dobra... cynamon, papryka i czosnek w mojej kuchni schodzą workami.
> Dzięki, brzmi fajnie na długie jesienne wieczory.
>
>> I choć czasu upłynęło tyle, wciąż chodzi o zaskoczenie. Stąd ciekłe
>> azoty, stąd sous vide, stąd lody z tatara, ziemia z kaszy czy puder o
>> aromacie palonego siana.
>
> Pędraki.
> Bo to chyba nie tyle chodzi o jedzenie, a o pokazanie, że się jest
> wyjątkowym, innym od innych, należy się do elity. Dlatego hipsterzy
> rzucili się na hamburgery.
I chleb ze smalcem.
> Ale jak z każdej nowości, czy mody, coś z tego pewnie zostanie.
> Zmienia się też ocena pospolitości, np. dorsz/łosoś.
Dorsz to już od dość dawna jest luksusem. W przeciwieństwie do łososiów
czy pstrągów... niestety hodowlanych.
>> Moje pieczone nie okazały się hitem... dzieci odrzuciły orzechy.
>> Mnie oczywiście smakowało, ale ja to żrem wszystko...
>
> Przyjemnie Cię gościć.
Tylko drzwi od kuchni trzeba dobrze zamykać... hihi
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|