Data: 2012-08-19 16:43:19
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-08-19 17:55, Ed pisze:
> Ale mi chodziło bardziej o roztwór, w którym można by pierś utopić
> choćby na parę dni (chociaż na 3-4)
100 ml soli peklowej (kupisz w każdym sklepie spożywczym lub w markecie).
1 litr wody.
2 łyżeczki cukru.
To jest roztwór do peklowania. W zależności od tego, co lubisz, możesz
dodać inne przyprawy (ziele, majeranek, liść laurowy, czosnek, itp.).
Drób pekluje się w takim roztworze 1 dobę. Wieprzowinę, w zależności od
tego, czy nastrzykujesz, czy nie - od 7 do 21 dni.
Oczywiście, nic się piersi nie stanie, jak będzie leżeć w roztworze
dłużej niż 1 dzień. Ale przed upieczeniem, uwędzeniem, czy jakąkolwiek
inną obróbką, wypłucz ją i odwieś do odcieknięcia, bo będzie bardzo słona.
Zamiast peklosoli możesz użyć zwykłej soli.
Mięso ma być całe zanurzone w roztworze, nie może wystawać, bo się
zepsuje. I zalewy nie ma być bardzo dużo, tylko tyle aby przykryła mięso
- tak, żeby się nie pławiło jak krokodyl w basenie.
Pozdrawiam,
MW
|