Data: 2012-08-20 05:26:05
Temat: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Od: Ed <e...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-08-19 18:43, wolim pisze:
> W dniu 2012-08-19 17:55, Ed pisze:
>
>
>> Ale mi chodziło bardziej o roztwór, w którym można by pierś utopić
>> choćby na parę dni (chociaż na 3-4)
>
> 100 ml soli peklowej (kupisz w każdym sklepie spożywczym lub w markecie).
>
> 1 litr wody.
>
> 2 łyżeczki cukru.
>
> To jest roztwór do peklowania. W zależności od tego, co lubisz, możesz
> dodać inne przyprawy (ziele, majeranek, liść laurowy, czosnek, itp.).
>
> Drób pekluje się w takim roztworze 1 dobę. Wieprzowinę, w zależności od
> tego, czy nastrzykujesz, czy nie - od 7 do 21 dni.
>
> Oczywiście, nic się piersi nie stanie, jak będzie leżeć w roztworze
> dłużej niż 1 dzień. Ale przed upieczeniem, uwędzeniem, czy jakąkolwiek
> inną obróbką, wypłucz ją i odwieś do odcieknięcia, bo będzie bardzo słona.
>
> Zamiast peklosoli możesz użyć zwykłej soli.
>
> Mięso ma być całe zanurzone w roztworze, nie może wystawać, bo się
> zepsuje. I zalewy nie ma być bardzo dużo, tylko tyle aby przykryła mięso
> - tak, żeby się nie pławiło jak krokodyl w basenie.
>
> Pozdrawiam,
> MW
O coś takiego właśnie mi chodziło, thx :)
|