Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.gazeta.tego.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Roztwór do piersi z kurczaka
Date: Sun, 19 Aug 2012 19:47:46 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <k0r8s1$5it$1@inews.gazeta.pl>
References: <k0d2s0$iai$1@usenet.news.interia.pl> <k0dcpa$ldf$2@inews.gazeta.pl>
<k0dgeg$8nc$1@usenet.news.interia.pl> <k0e9ii$s00$1@news.icm.edu.pl>
<k0il63$223$1@usenet.news.interia.pl> <k0lsmn$6vk$1@inews.gazeta.pl>
<k0qgje$aj2$1@usenet.news.interia.pl> <k0qi8e$862$1@inews.gazeta.pl>
<k0qrbt$s92$1@usenet.news.interia.pl> <k0r7da$206$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.110.200.149
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1345398465 5725 79.110.200.149 (19 Aug 2012 17:47:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Aug 2012 17:47:45 +0000 (UTC)
X-Antivirus-Status: Clean
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: vickys81
X-Antivirus: avast! (VPS 120819-0, 2012-08-19), Outbound message
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347740
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:k0r7da$206$1@inews.gazeta.pl...
>W dniu 2012-08-19 15:57, Ed pisze:
>
>> Nie wiem za bardzo, co to znaczy, że trolluję?
>> Po prostu głupio mi kupować w sklepie 1 pierś parę razy w tygodniu,
>> pomijając już, że to jest trochę upierdliwe, a upieczenie wymoczonej w
>> jakimś mniej stężonym roztworze niż do peklowania innych mięs powinno
>> być lepsze niż upieczenie odleżałych w lodówce na sucho przez parę dni.
>> Przynajmniej tak mi się wydaje.
>
> Nie ma odleżeć w lodówce kilka dni, ani na sucho, ani na mokro.
>
> Kup hurtowo, zamroź. Wyciągaj po jednej, czy ile zjesz naraz i po
> rozmrożeniu w pokojowej temp. natrzyj przyprawami lub marynatą na 1 h.
> Piecz, lub smaż albo uduś, co chcesz.
Mam wrażenie, że wątkotwórca szuka po prostu sposobu na przechowanie tych
piersi z kurczaka. Już nie ma znaczenia czy peklowanie, czy marynowanie. Po
porstu raz w tygodniu kupuje więcej i chce przechować w lodówce.
IMO najlepszy sposób to albo kupienie piersi pakowanych - mają wtedy na
opakowaniu datę do kiedy mogą leżeć w lodówce. Tak pakowane mięso można
kupić głównie w marketach. I jak poleży ono kilka dni to nic mu nie będzie.
A jeśli faktycznie nie chce kupować codziennie to może zrobić dokładnie tak
jak piszesz: kupić hurtowo, podzielić na porcje, zamrozić i wyciągać wg
potrzeb.
>> Nawet jeśli mięso wieprzowe jest "twardsze" to jednak drób to też mięso
>> i nie bardzo rozumiem, czemu prócz powodów podyktowanych ewentualnymi
>> stereotypami nie powinno się peklować czy coś tam drobiu?
>
> Można drób peklować, a niekiedy trzeba, np. półgęski przed wędzeniem, ale
> nie do pieczenia pierś/filet z kurczaka. Nie ma takiej potrzeby.
Bo to zbyt delikatne mięso by je peklować przed pieczeniem.
>> A jeśli chodzi o czasy mojej babci, to prawdopodobnie peklowała czy
>> marynowała mięso wieprzowe bo po prostu w tamtych czasach ludziom się
>> nie przelewało i jeśli już mieli warunki, to trzymali świnie na większe
>> ilości mięsa, a nie drób.
>> Z tego co widzę, to nikt drobiu nie marynował,
>
Pozdrawiam
--
Justyna Vicky S.
|