Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.nask.pl!
news.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: Paulinka <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik z Marsa
Date: Tue, 21 Dec 2010 21:01:26 +0100
Organization: ATMAN
Lines: 41
Message-ID: <ier130$93f$5@node1.news.atman.pl>
References: <iejdeq$fv1$2@node1.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<4d0fc2c0$0$27039$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@4...net>
<4d107989$0$22793$65785112@news.neostrada.pl>
<4d107c0a$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<qgwg317unccr.ox2aj2ktm1ob$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1292961696 9327 188.122.20.27 (21 Dec 2010 20:01:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Dec 2010 20:01:36 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
In-Reply-To: <qgwg317unccr.ox2aj2ktm1ob$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:332560
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 21 Dec 2010 11:06:14 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-12-21 00:36, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Mon, 20 Dec 2010 21:55:45 +0100, medea napisał(a):
>>>>> W dniu 2010-12-20 21:39, Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Sat, 18 Dec 2010 23:43:32 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Witam,
>>>>>>>
>>>>>>> Porywam się trochę z motyką na słońce i zamierzam na święta
>>>>>>> zrobić ciasto. (...)
>>>>>> To, co opisujesz, to nie jest ciasto.
>>>>>>
>>>>>>> przywieźć na święta do domu coś słodkiego
>>>>>>> wykonanego moimi rekami i innowacyjnego :)
>>>>>> O właśnie - to jest "coś słodkiego", innowacyjność też raczej
>>>>>> problematyczna, są setki podobnych ciapanin. Nie nazywaj tego ciastem.
>>>>> Dałabyś spokój...
>>>> Ja tylko... OPONUJĘ przeciw błędnej terminologii. Widzę, że tutaj nikt
>>>> tego nie robi - to zupełnie coś innego, niż w przypadku SYROPU (nie
>>>> cukrowego) 3-)
>>> A jaka jest definicja "ciapaniny"?
>> Początek produkcji, podejrzewam, analogiczny jak w przypadku
>> terminologicznych ciast: weź kilka składników i ze sobą je pociapaj. Znaczy
>> różnica się musi zaczynać gdzieś dalej.
>>
>
> Znacznie wcześniej - bo w przemysłowej piekarni.
No tak, żeby tradycji stało się zadość, powinnam pójść do młyna, zakupić
mąkę, udać się na wieś po jaja i ser, mak moczyć w wodzie, skórkę z
pomarańczy powinnam samodzielnie kandyzować miesiąc wcześniej, wtedy
mogłabym powiedzieć, ze upiekłam np prawdziwy serniko-makowiec.
Aaa zapomniałabym musiałabym sobie jeszcze w moim mieszkaniu w bloku
postawić piec kaflowy, bo kuchenka elektryczna to nie to samo.
--
Paulinka
|