Data: 2014-11-28 01:41:57
Temat: Re: Sma?one ma by?!
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
wolim <n...@p...tu> Wrote in message:
> W dniu 2014-11-26 18:48, XL pisze:
>> http://www.przepisy.pl/blog/dlaczego-mieso-powinno-b
yc-smazone-przed-duszeniem-czy-pieczeniem/
>>
>
> Ale co to znaczy "dobra patelnia"?
> ?eliwna, ceramiczna, teflonowa, stalowa?
>
No i tu blad - nie skupiaj sie na samym tworzywie. Dobra to znaczy
odpowiednio gruba tj o duzej pojemnosci cieplnej oraz nie za
szybko, nie za wolno przewodzaca cieplo.
Przyklad: aluminium raczej odpada jesli cienkie, ale jesli
naprawde grube, to super; zeliwo jak najbardziej, ale emaliowane;
stal odpowiedniej jakosci tj nie ulegajaca degradacji (brak
wzerow) oraz niekoniecznie polerowana na wysoki blysk . Wazne
jest tez, ktora strona patelni jest lepiej wygl
adzona/wypolerowana -
trudno mi to wyjasnic, ale ten balans jest
wazny. najprawdopodobniej jest tak jak z folia alu, gdy wazne
jest, ktora strone dajemy do srodka w zaleznosci od planowanego
celu.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|