Data: 2000-05-16 21:52:29
Temat: Re: Smalec babci - jak?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarek Gala wrote:
> Cześć,
>
> No właśnie, z czego i jak zrobić taki tradycyjny, babciny smalec ze
> skwarkami? I jak go potem przechowywać?
>
> Z góry dzięki za rady.
>
> Smacznego.
> Jarek
>
> --
> Wysoka jakość, niskie ceny - http://rubikon.pl
Kupujesz kawalek sloniny, ostrym nozem kroisz ja w paski, potem w drobna
kostke, potem na malutkim ogniu wysmazasz az skwarki zaczna sie zlocic,
mieszajac od czasu do czasu, najlepiej na zeliwnej patelni czy w ciezkim
garnku. Mozesz przykryc ekranem przeciwpryskowym, ale nie pokrywka.
Potem to juz kwestia decyzji: czy lubisz smalec czysty, czy skrzypiacy
(skwarki w poznanskim nazywaja sie skrzyczki). Jesli czysty, to jeszcze
plynny, cieply, przelewasz przez zlozona gaze czy kawalek plotna (np.
rog starej, czystej poszewki), jesli ze skwarkami, to calosc przelewasz
do suchego, cieplego sloja o niskim ksztalcie i szerokim otworze, z
przykrywka. Ja trzymam moj w lodowce, miesiacami.
Magdalena
|