Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer03.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Smardze
References: <5368fe03$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5369451f$0$2156$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a0457$0$2238$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a813f$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536a9b7c$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536bf49b$0$2157$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
<536caef2$0$2161$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536ce95d$0$2234$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<536df8a6$0$2225$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sat, 10 May 2014 17:32:18 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.2-14 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 47
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1399735938 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2376 77.253.217.116:38792
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3812
X-Received-Body-CRC: 2102873685
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355886
Ukryj nagłówki
Pani Eewa napisała:
>> Ale trzymajmy się rzeczy wypróbowanych. Więc kapary. Czy zna ktoś inny
>> przypadek warzywa miejskiego? Jemu najlepiej w miastach, na murach
>> rosnąć. Tak sobie upodobał. Zbierać można nocą, snując się po ulicach,
>> nim kwiaty rannym świtem się rozwiną. A potem zasolić. Lub choćby wodą
>> morską zalać.
>
> A' propos kaparów - chociaż nie jestem ich wielbicielką, to oczywiście
> pod wpływem impulsu kupiłam jabłuszka kaparów w zalewie. Jak/do czego
> je można spożytkować?
Nie wiem, czy to był najszczęśliwszy wybór. Te "jabłuszka" (ja bym
je prędzej ogórkiem nazwał), to nie do końca dojrzałe owoce kaparów.
Wielkie i ordynarne, gdy porównać je z małymi i subtelnymi pąkami
kwiatowymi. Ja to zbierałem na nasiona, we wrześniu, gdy zbrązowiały
(w lutym można upychać to w dziury w murach, po zmieszaniu z lekką
zaprawą wapienną).
Dobrze kapary robią "mocnym" wędlinom. Takim z mięsa. Nawet jak
z tłuszczu, to też nie jest źle, byle nie z wody. Tu ulotność
i miejscowość jest najważniejsza -- nie wiem, czy by podchodziły
gdzieś na Grenlandii do wędzonej foki. Albo gdyby tak jeść wędzone
oscypki gdzieś na Gwadelupie -- też jakoś nijak. Więc następnym
razem doradzam samemu nazrywać pączków. I zasolić. A potem zjeść.
Tylko ten słoiczek z zalewą już kupiony -- i masz babo placek.
O, właśnie! Najlepiej będzie po prostu do pizzy dodać. Może być
z tej włoskiej mikstury. Z szynką (powiedzmy: prosciutto, co
będziemy sobie żałować) na wierzchu. Jeśli duże te ogórasy, to
je porąbać.
Jarek
PS
Znów nam postała kwestia językowa w sprawie tych jabłek. A któż od Pani,
Pani Ewo, ma z tym owocem więcej doświadczeń. Ten rzeczownik ma jakoby
stopniowalna pospolitość. Bo jabłkiem nazywamy nie tylko owoce jabłoni.
Są też jabłka granatu. Rzecz znana od czasów pradawnych. Teraz się okazuje,
że i kapary mają jabłka, czy też jabłuszka. O tym nie wiedziałem, to dla
mnie pierwszyzna. Czy są jeszcze inne rośliny, które mają jabłka za owoce?
--
Na dolnych jej brzegach dokoła przyszyjesz jabłka granatu z fioletowej
i czerwonej purpury oraz z karmazynu, i dzwonki złote pomiędzy nimi
dokoła. Dzwonek złoty i jabłko granatu będą następowały na przemian
dokoła na dolnych krajach sukni.
|