Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: notujaca <n...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos Mornay
Date: Fri, 24 Mar 2006 16:28:45 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <C049CEBD.2E84%notujaca@gazeta.pl>
References: <C049C773.2D4C%notujaca@gazeta.pl> <e012mn$38r$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fw1-ext.axelspringer.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143214031 14711 195.177.210.11 (24 Mar 2006 15:27:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Mar 2006 15:27:11 +0000 (UTC)
X-User: notujaca
User-Agent: Microsoft-Outlook-Express-Macintosh-Edition/5.02.2022
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263924
Ukryj nagłówki
maf napisał(a) 24/03/2006 16:25:
>
> Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:C049C773.2D4C%notujaca@gazeta.pl...
>> Czy ktoś poratuje mnie sprawdzonym przepisem na sos Mornay? Takim z
>> proporcjami najlepiej, bo rzadko beszamelowe sosy robię. Guglałam, ale mam
>> sprzeczne wyniki, nie wiem czy po dodaniu żółtek mam jeszcze gotować czy
>> nie...
> Hmm gdzie sa tutaj zoltka?
> Z tej ksiazki mi sie wszystko udaje. Wiec moze Tobie tez.
> Bez proporcji.
> Leksykon sztuki kulinarnej: "Mornay: klasyczny sos francuski,......wywodzacy
> sie z sosu beszamelowego z dodatkiem smietanki i utartego twardego sera."
> Przechodzimy do beszamel: /sa proporcje/
> "Podstawowy sos przyrzadzony z maki masla i mleka. Z masla i maki /w rownych
> ilosciach/ przyrzadzic zasmazke, rozprowadzic odpowiednia iloscia zimnego
> mleka i zagotowac."
> Zeby zrobic marnay, do gotowego beszamelu dodalbym ser i smietanke.
> Pozdr
> maf
Dzięki. Tylko jaka to proporcja - odpowiednia ilość mleka? :-)
A co do żółtek, to w większości przepisów są, ale tak do końca nie mam do
nich przekonania...
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
|