Data: 2006-03-24 15:25:20
Temat: Re: Sos Mornay
Od: "maf" <m...@n...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "notujaca" <n...@g...pl> napisał w wiadomości
news:C049C773.2D4C%notujaca@gazeta.pl...
> Czy ktoś poratuje mnie sprawdzonym przepisem na sos Mornay? Takim z
> proporcjami najlepiej, bo rzadko beszamelowe sosy robię. Guglałam, ale mam
> sprzeczne wyniki, nie wiem czy po dodaniu żółtek mam jeszcze gotować czy
> nie...
Hmm gdzie sa tutaj zoltka?
Z tej ksiazki mi sie wszystko udaje. Wiec moze Tobie tez.
Bez proporcji.
Leksykon sztuki kulinarnej: "Mornay: klasyczny sos francuski,......wywodzacy
sie z sosu beszamelowego z dodatkiem smietanki i utartego twardego sera."
Przechodzimy do beszamel: /sa proporcje/
"Podstawowy sos przyrzadzony z maki masla i mleka. Z masla i maki /w rownych
ilosciach/ przyrzadzic zasmazke, rozprowadzic odpowiednia iloscia zimnego
mleka i zagotowac."
Zeby zrobic marnay, do gotowego beszamelu dodalbym ser i smietanke.
Pozdr
maf
|