Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISM
ATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.
neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-ma
il
Date: Sat, 11 Jul 2015 12:04:31 +0200 (CEST)
From: XL <i...@g...pl>
References: <559f47ed$0$27528$65785112@news.neostrada.pl>
<mnnpfe$elp$1@usenet.news.interia.pl>
Subject: Re: Twarożek
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Organization: news.neostrada.pl
X-Newsreader: PiaoHong.Usenet.Client.Free:1.65
Lines: 59
Message-ID: <55a0ea31$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 79.191.114.109
X-Trace: 1436609073 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8370 79.191.114.109:41846
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3686
X-Received-Body-CRC: 732895292
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364649
Ukryj nagłówki
"Stokrotka" <o...@g...pl> Wrote in message:
>
>> Ostatnio próbuję robić sam twarożek. Według kilku przepisów. Z prawdziwego
>> mleka. Niestety- za każdym razem wychodzi mi (nawet smaczna) taka "gumowa"
>> masa. Może ktoś mi podpowiedzieć, co źle robię? Zaznaczam, że nie
>> dopuszczam do zagotowania się mleka- tylko podgrzewam
>
> Mi się wydaje, że mi wyhodzi, ale robię żadko, tylko jak mi zostanie mleka,
> albo śmietany , nawet UHT.
> Gotuję mleko, jak jeszcze nie jest ugotowane , dolewam śmietanki ktura
> została, gdy mleko jest ciepłe wlewam kefir (jeden, mały), ale z jednego
> supermarketu, jak użyję z drugiego supermarketu, to nie wyłazi. Ten co go
> używam jest bardzo zwyczajny, ten z drugiego supermarketu, na kturym nie
> wyhodzi jest dla mnie identyczny z jogurtem.
> Zagotowuję, podgżewam na bardzo małym ogniu 5-10min. Odstawiam, nie wiem,
> pewnie na jakieś 20 minut, i odcedzam. Serwatkę odlewam.
>
> Serek wyłazi słodszy niż kupny. Wiem, że można zamiast kefiru dolać sporej
> ilości soku świeżo wyciśniętego z cytryny, ma wtedy pszyjemny aromacik, ale
> nie każdemu musi smakować.
>
> W sumie jednak domowego serka nie polecam. To dodatkowa robota nie mająca
> większego sensu. W mleku jest właściwy stosunek wapnia do fluoru, jak
> odlejesz serwatkę, odlejesz fluor, i wapń nie będzie dostatecznie
> pszyswajany. Zostanie wydalony nerkami , dodatkowo obciążając nerki i mogąc
> robić kamienie.
> Zdrowsze mleko.
Zsiadłe tak. I wszelkie przetwory z mleka ukwaszonego. Mleko
słodkie dla dorosłych nie jest najlepsze, gdyż nie posiadają oni
enzymu reniny, produkowanego przez grasicę, która zanika około 7
roku życia. Białko mleczne ścięte przez kwas solny w żołądku
dorosłego jest nieprzyswajalne.
Zwłaszcza notoryczne picie mleka UHT jest niezdrowe, gdyż
następuje obniżenie przyswajalności wapnia w organizmie.
Potwierdziły to badania żołnierzy amerykańskich zabitych w Iraku
- z racji trybu życia na misji oraz zwyczajowo pili oni mnóstwo
mleka z kartonu, po czym stwierdzono u nich tragiczne odwapnienie
kości.
Kampanię reklamową w mediach dotyczącą picia mleka należy
traktować na zimno - wynika ona tylko i wyłącznie z lobbowania
producenckiego i związanej z nim grupy wpływów. Hasła w rodzaju
"Pijmy mleko" mają identyczny rodowód jak niegdysiejsze "Cukier
krzepi" oraz "Jedz margarynę, będziesz miał serce jak dzwon!" i
"Szpinak źródłem żelaza dla dzieci", czyli wierutne, w dodatku
szkodliwe bzdury.
Podsumowując - ludzie, jedzcie sery żółte, twarogi, jogurty,
kefiry, czyli białko mleczne ścięte podpuszczką lub kwasem
mlekowym i następnie temperaturą, a nie ścinajcie tego białka
kwasem solnym we własnych żołądkach, bo wtedy macie w jelitach
oblepiającą je niestrawną, gnijącą białkową masę.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|