Data: 2015-10-14 17:50:04
Temat: Re: Walijski słodki chlebek na herbacie i suszonych owocach
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Pszemol" <P...@P...com> wrote in message
news:mveugk$btp$1@dont-email.me...
> Czy ktoś z Was kosztował lub próbował upiec taki chlebek:
> http://www.nationaltrust.org.uk/article-135640007217
4/
Upiekłem wczoraj ten "chlebek"...
Ciasto wyszło bardzo rzadkie/płynne - 290ml herbaty i 100g mąki to złe
proporcje. Nawet gdy dodałem 30gram mąki ciasto było wciąż zbyt wodniste.
Wyszedł bardzo, bardzo słodki i smaczny rodzynkowo-porzeczkowy niewyrośnięty
zakalec z owocami zagęszczonymi na dnie i lekko spulchniałym ciastem na
górze :-)
Dziś już połowy go nie ma - mimo zakalcowatości mam już zamówienia na
powtórkę w ten weekend :-)))
I pytanie do kucharzy/piekarzy:
Czy wystarczy zmienić proorcje mąki do herbaty aby poprawić gęstość i
intensywność spuchniania proszkiem do pieczenia? Ile Wy dalibyście mąki na
te 290ml wody/herbaty?
Czy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia to nie jest za mało na tą ilość
ciasta?
|