Data: 2010-10-19 22:07:05
Temat: Re: Weekendowe smakołyki.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 20 Oct 2010 00:00:50 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Tue, 19 Oct 2010 01:46:05 +0200, Aicha napisał(a):
>>
>>> W dniu 2010-10-19 01:31, Ikselka pisze:
>>>
>>>> Chyba od tej pory dla mnie litewskie czarne pyzy o niemieckiej nazwie i z
>>>> surowym mięsem są "tylko"...
>>>
>>> Widać, że nie znasz ślunskich czornych klusków.
>>
>> U nas w Polsce Świętokrzyskiej to czarne to się GAŁY nazywa, a kluski
>> śląskie są właśnie bielutkie, bo z samych gotowanych ziemniaczków i jeszcze
>> z mąką ziemnaczaną, o:
>
> Nie znasz. Gały - sądzę że chodzi o klasyczne pyzy, te z dołeczkiem żeby
> się miał gdzie tłuszcz (a i skwarka czasem) zmieścić jak już na talerzu
> omastą polejemy.
Nie - świętokrzyskie gały to takie czarne niewielkie kulki z samych
surowych ziemniaków, bez nadzienia.
A kluski sląskie to te wyżej opisane, bielutkie.
|