Data: 2002-09-03 20:00:27
Temat: Re: Z czego powstaje mascarpone?
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "Jerzy" <0...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, September 03, 2002 9:28 PM
Subject: Re: Z czego powstaje mascarpone?
> > Prawdziwe mascarpone to po prostu rodzaj twarozku robionego ze swiezej
> > smietanki o zawartosci tluszczu nie mniej niz 25%, podgrzewa sie ja do
> 85
> > stopni Celsjusza po czym zakwasza, [...]
>
> Nie za duzo tych stopni?
> Przed zakwaszeniem chyba trzeba ochlodzic.
> --
> Pozdr. Jerzy Nowak
>
> "Learn the rules. Than break some."
nie trzeba - mam dwa przepisy - jeden wloski opisujacy proces
technologiczny - on to wspomina o podgrzaniu do 85%, zakwaszeniu kwasem
mlekowym (o ile dobrze rozczytalam), ochlodzeniu, odstawieniu na 12 godzin i
dopiero odcedzeniu serwatki, drugi przepis po angielsku (z grupy dyskusyjnej
"Ancient recipie") podaje temperature 190 stopni Fahrenheita, czyli ok. 87
stopni Celsjusza - wtedy dodaje sie octu winnego albo soku z cytryny, miesza
sie czekajac, az sie stworza skrzepy serowe i dopiero wtedy zestawia z ognia
i zostawia w spokoju na 10 minut a nastepnie odcedza na sicie przez 24 h.
Herbatka
PS: jak bylo na wakacjach Rycerzu ?
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|