Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer03.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostr
ada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:yoLgf6IlP1kox1bd985Z5ItZqOE=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a96f7e9$0$597$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Z łezką w oku.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a9493f9$0$558$65785112@news.neostrada.pl>
<5a966855$0$573$65785112@news.neostrada.pl>
<5a96d2cc$0$577$65785112@news.neostrada.pl>
<5a96eb7d$0$598$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 28 Feb 2018 18:41:45 GMT
Lines: 56
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.92.153
X-Trace: 1519843305 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 597 79.185.92.153:52926
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3032
X-Received-Body-CRC: 3092727101
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380281
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-02-28 o 17:03, XL pisze:
>> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>>> W dniu 2018-02-27 o 00:10, XL pisze:
>>>> Tak Babcia piekła. Tyle, że zawsze pszenny.
>>>> https://youtu.be/_Uz782uRctQ
>>>>
>>>> I masło. Zapach i smak tego masła, ktore pozwalała mi trochę poubijać,
>>>> pamiętam do dziś.
>>>>
>>>>
>>> Pytanie tylko o co chodzi, o lata młodości czy o smaki?
>> O wszystko.
>
> E tam, kaszanka ze sklepu z tamtych lat gorzej smakowała!
>
>>
>>> Bo ten chleb
>>> domowy dzisiaj raczej nie rzuca na kolana smakiem.
>>>
>>>
>> No to się musisz podciągnąć ;-)
>> A serio - trudno osiągnąć TAMTEN smak. Przecież Babcia piekła z własnej
>> mąki, z sukcesywnie mielonego w pobliskim młynie własnego ziarna. Zapach
>> tej mąki do dziś czuję. Świeżo zmielona ma TAKI cudny zapach, że trudno go
>> nawet opisać i do czegokolwiek porównać. Czy sklepowa mąka jest w ogóle
>> porownywalna z tamtą?? Nawet zapachu nie ma zadnego. Tylko konserwanty i
>> antyzbrylacz. :-(((
>>
>
> Też mam takie odczucia, i pamiętam choćby wyrazisty zapach i aromat
> masła, tylko pewności mi brak co do przyczyny
Ta sama, co w mące - było ŚWIEŻO zrobione.
> Młodość czy faktycznie
> smak gdzieś zaniknął. Wiadomo że kombinują w produkcji zwierzęcej
> (antybiotyki, sterydy itd), ale w produkcji zbóż chyba nie ma aż takiej
> różnicy, a więc gdzie się podział ten zapach mąki?
>
>
Mąka w sklepie po prostu zawsze jest STARA - bo producenci sprzedają tylko
najstarsze zapasy, zastępując je świeżymi. A ze starej mąki zapach dawno
wywietrzał. A nie jełczeje ona, bo ma konserwanty i bógwica różne inne
pododawane :-(((
Normalnie świeża mąka nigdy nie mogłaby być miesiącami przechowywana w
foliowej zaspawanej torebce, jak pakowana jest przez wielu producentów.
Zaraz by stęchła przecież.
A Dziadek mw. raz w miesiącu brał worek ziarna na furmankę i jechał do
młyna ?
Nawet raz mnie zabrał. Młyn był wodny. Cudo!
--
XL
|