Data: 2006-04-07 09:13:36
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. wlaczam swiatlo w piekarniku aby byla temperatura okolo 30 stopni.
> 2. biore okolo 100-150 g zakwasu.
> 3. dodaje 100 g maki zytniej i 100 g letniej wody mineralnej niegazowanej.
> 4. mieszam dokladnie i wstawiam do piekarnika na 12 godzin.
>
> Jest to pierwsza faza.
> Czy niczego nie pominalem?
Nie, ale poczytaj jeszcze raz na stronie, tam masz podane umowne godziny
dodawania mąki do ciasta, żeby Ci przez przypadek nie wyszło, że będziesz
się musiał brać za pieczenie chleba o 3:00 nad ranem ;) Nie musisz trzymać
ciasta w piekarniku aż przez 12 godzin i wystarczy 50 - 100 ml zakwasu.
Cytuję ze strony http://chleb.info.pl/zakwasnawesolo.htm
Dzień wcześniej:
13.oo godz. 1 karmienie 120 g mąki i 120 g wody, możliwie ciepłe miejsce
19.oo godz 2 karmienie 120 g mąki i 120 g wody, trochę chłodniejsze miejsce
10.oo godz następnego dnia ostatnie karmienie 120 g mąki i 120g wody,
temperatura pokojowa
13,oo godz pieczenie
Oczywiście robisz tyle ciasta zakwaszanego, ile wynika z przepisu, więc
ilości dodanej mąki mogą być inne :) Ja się trzymam orientacyjnie tych
godzin i wszystko jest ok.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|