Data: 2006-04-07 09:54:47
Temat: Re: Zaczatek z zakwasu (do Izoldy ;-)
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:e15afu$3e6$1@news.onet.pl...
>> 1. wlaczam swiatlo w piekarniku aby byla temperatura okolo 30 stopni.
>> 2. biore okolo 100-150 g zakwasu.
>> 3. dodaje 100 g maki zytniej i 100 g letniej wody mineralnej
>> niegazowanej.
>> 4. mieszam dokladnie i wstawiam do piekarnika na 12 > Dzień wcześniej:
> 13.oo godz. 1 karmienie 120 g mąki i 120 g wody, możliwie ciepłe miejsce
> 19.oo godz 2 karmienie 120 g mąki i 120 g wody, trochę chłodniejsze
> miejsce 10.oo godz następnego dnia ostatnie karmienie 120 g mąki i 120g
> wody,
> temperatura pokojowa
> 13,oo godz pieczenie
Czyli juz nic wiecej nie dodajemy? Konsystencja bedzie taka trzeba? wychodzi
mi ztego chleb o ciężarze około 700 g.
>
> Oczywiście robisz tyle ciasta zakwaszanego, ile wynika z przepisu, więc
> ilości dodanej mąki mogą być inne :) Ja się trzymam orientacyjnie tych
> godzin i wszystko jest ok.
Dzieki. Dzis ruszam.
MP
|