Data: 2007-12-12 16:14:44
Temat: Re: Zakwas chlebowy
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
GFR wrote:
> Witam,
>
> Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
> wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
>
> Czy wyjdzie z tego na zakwas nadający się do pieczenia chleba bez drożdży ?
>
> 1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z
> miodem uzupełniona mąką żytnią i odstawiona na 1 dzień.
> 2. dzień drugi + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
> 3. dzień trzeci + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
> 4. zamierzam tak do czwartku lub piątku i wtedy dopiero pieczenie...
>
> Nigdy nie robiłęm zakwasu i czytałem że to się robi zwykle w 3 fazach, to co
> robię robię na wyczucie ;)
> Dobra scieżka czy lepiej coś zmienić ?
>
> Pozdrawiam.
>
>
Droga dobra, tylko nie jestem pewna tego mleka w poczatkowej fazie -
mleko moze zepsuc zakwas. Nastaw nastepny bez mleka, a ten zuzyj caly do
chleba w piatek.
MB
|