Data: 2007-12-12 08:16:19
Temat: Zakwas chlebowy
Od: "GFR" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Mam takie pytanie. Czy naturalne jest że w zakwasie chlebowym oprócz
wyczuwalnego zapachu drożdzy czuć wyniki fermentacji alkoholowej ?
Czy wyjdzie z tego na zakwas nadający się do pieczenia chleba bez drożdży ?
1. dzień pierwszy reszta jakieś 100ml z rozczynu drożdzowego na mleku z
miodem uzupełniona mąką żytnią i odstawiona na 1 dzień.
2. dzień drugi + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
3. dzień trzeci + 100 gram mąki i tochę leniej wody.
4. zamierzam tak do czwartku lub piątku i wtedy dopiero pieczenie...
Nigdy nie robiłęm zakwasu i czytałem że to się robi zwykle w 3 fazach, to co
robię robię na wyczucie ;)
Dobra scieżka czy lepiej coś zmienić ?
Pozdrawiam.
|