Data: 2006-03-26 19:52:37
Temat: Re: Zakwas do chleba
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Komu sie to udalo? Chodzi mi o zakwas bez drozdzy. Jedynie maka i woda.
> Wzialem make chlebowa (750). Ciepla przegotowana wode i odstawilem a cieple
> miejsce. A jedna nie uzyskalem zakwasu. Czy m ozeie sie podzielic swoimi
> sukcesami na tym polu?
Witam
Mi się udało, robiłam zakwas na mące żytniej typ 720, upiekłam na nim chleb
mieszany pszenno - żytni i wyszedł bardzo smaczny, korzystałam z tych stron
kiedy zaczynałam robić zakwas:
http://chleb.info.pl/
http://domowe.forumer.pl/index.php
http://www.sys21.de/index.php
Poczytaj sobie, tam są wszystkie informacje potrzebne do wyprodukowania zakwasu,
nie zawsze udaje się to za pierwszym razem, pamiętaj że im cieplejsze miejsce
(najlepiej takie koło 30 stopni Celcjusza) tym szybciej otrzymasz zakwas, mi
udało się za pierwszym razem, hodowałam go w piekarniku przy włączonej żarówce.
W razie problemów pytaj, postaram się pomóc. Powodzenia :)
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|