Data: 2006-03-27 21:00:29
Temat: Re: Zakwas do chleba
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> A dlaczego i tylko? One i tak są w mące...
>
> Dlatego bez dodatku hodowlanych, żeby się nie mnożyły jako te silniejsze ;).
Masz rację Atuniu, jeśli dodamy drożdży hodowlanych do młodego zakwasu to
zdominują one te "dzikie" drożdże.
A
> bardziej serio - nie mam pojęcia, moja wiedza o zakwasie jest pochodną wielu
> sieciowych źródeł, majaczy mi się jednak, że właśnie się odradza dodawanie
> drożdży do zakwasu. To już chyba lepiej do tego chleba dodać bezpośrednio
> drożdży, a zakwas na dzikich zwierzątkach hodować.
Jeśli robimy zakwas w ten sposób, że do mąki dodamy drożdży hodowlanych to
otrzymamy tzw. zakwas krótkoterminowy który można użyć już na drugi dzień od
nastawienia. Ale moim zdaniem nie jest to już "prawdziwy" zakwas, z resztą każdy
kto piekł chleb wie jaka jest różnica w smaku pomiędzy chlebem na zakwasie (z
mąki i wody) a chlebem na drożdżach.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
|