Data: 2006-03-27 08:02:18
Temat: Re: Zakwas do chleba
Od: "Atunia " <a...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Izolda <izolda_80@USUŃ_TOpoczta.onet.pl> napisał(a):
> Mi się udało, robiłam zakwas na mące żytniej typ 720, upiekłam na nim chleb
> mieszany pszenno - żytni i wyszedł bardzo smaczny, korzystałam z tych stron
To ja sobie pozwolę Cię "pomęczyć" paroma pytaniami :)
1). Ten chleb robiłaś foremkowy czy samobieżny?
2). Ile czasu wyrastał za pierwszym razem, na "młodym" zakwasie
3). Jakie mniej-więcej proporcje pszenicy do żyta robiłaś
4). Chleb był smaczny od razu, czy dopiero po dobie kroiłaś?
5). Czy smakowo wyszedł porównywalny z tymi chlebami, które można było kupić w
przeciętnej piekarni jeszcze 15 lat temu?
Ja dodaję własny zakwas zrobiony na żytniej 720 jako dodatek smakowy i robię
głównie na drożdżach, korci mnie zrobienie takiego na zakwasie samym, ale
eksperymenty dotychczasowe wykazały, że w smaku to on wychodzi za kwaśny jak
dla mnie :(.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|