Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!h5g2000yqh.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Thu, 12 Feb 2009 07:23:43 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 53
Message-ID: <7...@h...googlegroups.com>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl>
<gn15ba$ci4$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl>
<gn1892$gvr$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn18pa$cnn$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.211.193
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234452224 15290 127.0.0.1 (12 Feb 2009 15:23:44 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 15:23:44 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h5g2000yqh.googlegroups.com; posting-host=83.6.211.193;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320222
Ukryj nagłówki
On 12 Lut, 14:40, Theli <p...@w...pl> wrote:
> Jan Werbiński pisze:
>
> > Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
> >> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
> >> Jedyny obrazek, jaki znalazlam tohttp://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
> >> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow,
> >> a w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>
> > Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
> > w ilościach wystarczających na obiad dla 1000 osób???
> > Nie wydaje Ci się to bez sensu???
>
> Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
> minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.
> No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do
> roku szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.
>
> th
>
> --http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html
Nie masz racji - w sezonie jesienno zimowo wiosennym - żur można
gotować co drugi - trzeci dzień. Kwas mlekowy jest substancją
energetyczną naturalną - daje siłę i ciepło. Trzeba tylko uzupełniać
menu o wapń i magnez. Wapń z twarogu - doskonały dodatek do żuru
oprócz jajek na twardo, kiełbasy, chrzanu, boczku wędzonego, stopionej
słoniny i skwarek, domowej szynki czy pieczeni wkrojonej (jak do
bigosu), majeranku. Magnez - niestety tylko z preparatów aptecznych -
Polska ma gleby ubogie w magnez. A palacze i kofeiniści (kawa) muszą
go i tak...
Pozostaje podawanie - z chlebem lub ziemniakami, albo zupa
ziemniaczana (skład taki) zalana żurem - rodzaj zalewajki - pychotka.
Prawdziwa zalewajka to dudki czyli lekkie (płucka wołowe lub wieprzowe
- ugotowane i pokrojone w kostkę i wrzucone do żuru ugotowanego na
rosole z dudków (vide zupa ziemniaczana) - to jest TO !!!
Podstawowe przyprawy to czosnek, majeranek i standardowe: dwa
liście laurowe (bobkowe), 3-4 ziarna ziela angielskiego (piment),
tyleż pieprzu czarnego - ze dwa ziarna jałowca i bardzo maleńka
szczypta tymianku (na końcu noża).
Do zalewajki nie dajemy twarogu, płucka powinny wystarczyć. To
samo, gdy nie ma płucek można zrobić na wywarze z białej (surowej)
kiełbasy lub kiełbasy krakowskiej zaparzanej (też biała, a nawet
bielsza)...
Dodatek dobrej gęstej śmietany zawsze chętnie widziany,
zwłaszcza, że śmietana może być regulatorem kwasowosci żuru, barszczu
białego jak i zalewajki - kwaśna do dokwaszenia, słodka do złamania
kwasowosci nadmiernie ukiszonego żuru...
|