Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Żurrrrr Re: Żurrrrr

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Żurrrrr

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!p
ostnews.google.com!h5g2000yqh.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Żurrrrr
Date: Thu, 12 Feb 2009 07:23:43 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 53
Message-ID: <7...@h...googlegroups.com>
References: <gn13us$a71$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn13qd$7ol$1@opal.icpnet.pl>
<gn15ba$ci4$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl>
<gn1892$gvr$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gn18pa$cnn$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.6.211.193
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1234452224 15290 127.0.0.1 (12 Feb 2009 15:23:44 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2009 15:23:44 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h5g2000yqh.googlegroups.com; posting-host=83.6.211.193;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320222
Ukryj nagłówki

On 12 Lut, 14:40, Theli <p...@w...pl> wrote:
> Jan Werbiński pisze:
>
> > Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> >news:gn15te$9d9$1@opal.icpnet.pl...
> >> To jest zakwas, ktory producent zrobil i zapakowal w butelki ;)
> >> Jedyny obrazek, jaki znalazlam tohttp://www.zphbanpol.com.pl/?a=3
> >> Czesto w sklepach stoi w lodowce, stad moja teza o braku konserwantow,
> >> a w skladzie ma wlasnie maka zytnia.
>
> > Ale po co mam chodzić po sklepach, jeżeli wszystkie składniki mam w domu
> > w ilościach wystarczających na obiad  dla 1000 osób???
> > Nie wydaje Ci się to bez sensu???
>
> Nie, a czemu ma byc? Wyjscie do sklepu w sprzyjajacych warunkach to 5
> minut, a na zakwas trzeba kilka dni poczekac.
> No, ale ja nigdy nie robilam zurku dla 1000 osob, na 2 kilka razy do
> roku szkoda by mi bylo calego zachodu z samodzielnym robieniem zakwasu.
>
> th
>
> --http://theli.fotosik.pl/albumy/534167.html

Nie masz racji - w sezonie jesienno zimowo wiosennym - żur można
gotować co drugi - trzeci dzień. Kwas mlekowy jest substancją
energetyczną naturalną - daje siłę i ciepło. Trzeba tylko uzupełniać
menu o wapń i magnez. Wapń z twarogu - doskonały dodatek do żuru
oprócz jajek na twardo, kiełbasy, chrzanu, boczku wędzonego, stopionej
słoniny i skwarek, domowej szynki czy pieczeni wkrojonej (jak do
bigosu), majeranku. Magnez - niestety tylko z preparatów aptecznych -
Polska ma gleby ubogie w magnez. A palacze i kofeiniści (kawa) muszą
go i tak...
Pozostaje podawanie - z chlebem lub ziemniakami, albo zupa
ziemniaczana (skład taki) zalana żurem - rodzaj zalewajki - pychotka.
Prawdziwa zalewajka to dudki czyli lekkie (płucka wołowe lub wieprzowe
- ugotowane i pokrojone w kostkę i wrzucone do żuru ugotowanego na
rosole z dudków (vide zupa ziemniaczana) - to jest TO !!!
Podstawowe przyprawy to czosnek, majeranek i standardowe: dwa
liście laurowe (bobkowe), 3-4 ziarna ziela angielskiego (piment),
tyleż pieprzu czarnego - ze dwa ziarna jałowca i bardzo maleńka
szczypta tymianku (na końcu noża).
Do zalewajki nie dajemy twarogu, płucka powinny wystarczyć. To
samo, gdy nie ma płucek można zrobić na wywarze z białej (surowej)
kiełbasy lub kiełbasy krakowskiej zaparzanej (też biała, a nawet
bielsza)...
Dodatek dobrej gęstej śmietany zawsze chętnie widziany,
zwłaszcza, że śmietana może być regulatorem kwasowosci żuru, barszczu
białego jak i zalewajki - kwaśna do dokwaszenia, słodka do złamania
kwasowosci nadmiernie ukiszonego żuru...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.02 Panslavista
12.02 J-23
14.02 Panslavista
14.02 Anka P.
14.02 Walkie!
15.02 Panslavista
15.02 Walkie!
16.02 Kyllyan
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Panslavista
16.02 Ikselka
16.02 Aicha
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?