Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "A.L." <a...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: biszkopt (cisze sie!)
Date: Mon, 28 Feb 2005 11:24:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <cvuruu$ao0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cvd2ch$auq$1@news.onet.pl> <1...@c...supernews.com>
<cvupve$5fr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: afq231.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1109586718 11008 83.25.146.231 (28 Feb 2005 10:31:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 28 Feb 2005 10:31:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <cvupve$5fr$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:233397
Ukryj nagłówki
eM napisał(a):
> Tym razem tez sie udal! Zrobilam *dokladnie* wg wskazowek, a
> dostosowalam sie nawet do rad (wymienionych powyzej) i mieszalam calosc
> drewniana lyzka. Jako zem czlek malej wiary, to biszkopt spadl z
> wysokosci 1m - jak radzila "@nn" :-). Obylo sie bez histerii - biszkopt
> wyrosl i ksztalt i rozmiar zachowal po ostygnieciu.
>
> Pytanie mam teraz o te nieszczesna galaretke :-(. Malenka szpare
> miedzyy bbrzegiem biszkoptu a forma - na moje oko (prawnuczka ciesli
> jestem ;-)) 2mm - wylozylam folia cynkowa, co nie przylegla do
> biszkoptu jak trzeba. Galaretka zreszta i tak zostala wessana przez
> biszkopt :-(. Czy sa jekies techniczne rady zalewania owocow galaretka
> na biszkopcie ze szpara :-) ?
>
> Pozdrawiam serdecznie,
> eM
>
> (moze mnie tu ktos dojrzy, strasznie wielowatkowe to forum :-))
>
Ja Cię dojrzałam :).
Po pierwsze - folia cynkowa? Cynk chyba by się kruszył strasznie z
takiej elastycznej folii... Podejrzewam tu folię aluminiową, ale może
się mylę.
Ja robię "komin" z papieru i spinam go spinaczami.
A co do rad technicznych, smaruję wierzch biszkoptu cieniutką warstwą
galaretki, która tężejąc impregnuje wierzch biszkopta. Potem można już
nałożyć lekko tężejącą galaretkę. Powinno się udać.
Rzucałaś tym biszkoptem? To może i ja spróbuję... Ale chyba póki co nie
mam ochoty na pieczenie biszkoptów. Jest tyle innych ciast, które nie są
tak wredne... :(
--
Pozdrawiam,
Ania, która zrobiła synkowi tort z ciasta miodowego, i był super. Z
lokomotywą! :)
|