Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: "Stokrotka" <o...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: do Ikselki
Date: Fri, 14 Aug 2015 09:02:00 +0200
Organization: INTERIA.PL S.A.
Lines: 52
Message-ID: <mqk3pk$hda$1@usenet.news.interia.pl>
References: <55c10907$0$8376$65785112@news.neostrada.pl>
<10lk53d43i6q5$.hhjgbxa6yac8$.dlg@40tude.net>
<55c5a0d0$0$8379$65785112@news.neostrada.pl>
<d...@4...net>
<55c5e1cb$0$4788$65785112@news.neostrada.pl>
<1pss8itqhxua2.pf0xwnk7b7j9$.dlg@40tude.net>
<mq808f$3fd$1@usenet.news.interia.pl>
<b...@4...net>
<55c85e1b$0$4778$65785112@news.neostrada.pl>
<55ca1d99$0$8377$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<mqf1nm$s7m$1@node2.news.atman.pl> <mqf38v$61a$1@node2.news.atman.pl>
<mqf48q$tlt$1@node1.news.atman.pl>
<ldr2j6saxvdc$.2ffx2d5c9z88.dlg@40tude.net>
<55cb5f46$0$27513$65785112@news.neostrada.pl>
<1jh3ff5toi15o$.18s8ue4x821cq$.dlg@40tude.net>
<55cb765a$0$4775$65785112@news.neostrada.pl>
<55cc4fa7$0$27525$65785112@news.neostrada.pl>
<c8rnlv1vfe2c$.15bmio0tibr5i.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: ip-5-172-247-220.free.aero2.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1439535733 17834 5.172.247.220 (14 Aug 2015 07:02:13
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Aug 2015 07:02:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365118
Ukryj nagłówki
>>> 2) czy istnieje problem występowania ewentualnych zatruć lub uczuleń
>>> w wyniku spożywania warzyw gotowanych na parze?
>>> Warzywa spożywa się też na surowo i wydawałoby się, że jest to
>>> to samo zagrożenie, ale trudno na przykład dokładnie umyć
>>> kalafior lub brokuły przed gotowaniem na parze.
Nie bądź naiwna, szkodliwe substancje nie pozostają jedynie na zewnętsznej
części brokuła, kalafiora, czy pomidora. Nawożenie to nie pryskanie
bezpośrednio na rosnący owoc ani kożonek. Często nawozi się ziemię np pszed
siewem, albo po orce lub w trakcie. Roślinki ciągną nawozy z ziemi.
Mycie nic nie da. Szkodliwe substancje są wewnątsz zieleniny, a czasem nawet
czym głębiej tym więcej.
Obecnie zielenina bardzo często, na skalę pszemysłowo rośnie w ogule bez
gleby, w wodnej mieszance odżywiającej je (sałata, pomidory). Nic nie musi
być pryskane, wszystko idzie od środka.
A potem i człowieka truje od środka. Obieranie też nic nie da.
Nawozy azotowe, jod, kwasy, trujące aldehydy i inne ohydztwa.
Azot + jod daje niezwykle wybuhowy związek. Ciekawe co się dzieje, jak ten
związek powstanie we krwi człowieka, jedzącego posolonego jodowaną solą
kalafiora - czyli kwiat nawożony azotem. Pewnie właśnie wtedy powstają setki
bąbli zwane pokszywką (wcale nie wyglądające jak popażenie pokszywą, a
raczej jak masowe pożądlenie, lub pocięcie pszez komary, albo phły).
Aldehydy używane do konserwacji na czas transportu i spszedaży,
spowalniające procesy dojżewania, stosowane zwłaszcza do sałaty, marhwi,
także owoce są tym pryskane w dużej ilości, pszenikają do środka i nie tylko
uniemożliwiają w ogule dojżenie owoca, ale też powodują zgubne konsekwencje
dla wątroby i pszewodu pokarmowego człowieka powodując obżęk i pszekrwienie
błon śluzowyh, co odczuwamy pszede wszyskim dopiero w odbycie, bo śluzuwka
jelita nie boli. Prowadzi to do owżodzeń i hemoroiduw. Co więcej : czym
dłużej zielenina skropiona tym świństwem leży (np w loduwce) tym działanie
substancji jest silniejsze.
W praktyce więc mycie zapobiega jedynie zatruciu substancjami wybijającymi
gżyby, robale i bakterie atakujące samą roślinę, lecz , ze względu na
metodologię produkcji (często sterylną, w szklarni, bez kontaktu ze światem)
jest coraz żadsze stosowanie , a i zapobieganie pszez okres karencji
stosunkowo proste.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
|