Data: 2015-08-25 15:57:41
Temat: Re: jabłka w syropie
Od: bbjk <a...@b...cc>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-08-25 o 15:54, Waldemar pisze:
> Składniki
> 1kg jabłek, 0.5kg cukru, litr wina wytrawnego (verduzzo, sauvignon np),
> 1 szt cytryna, goździk. Obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć
> pestki. Włożyć do miski, zalać wodą z sokiem cytryny.
> Cukier z winem zagotować, włożyć jabłka i gotować, aż będą dobre.
> Wyłowić. Syrop gotować dalej, aż się zagęści.
> Zalać syropem ugotowane jabłka i potrzymać pod przykryciem 24h.
>
> Gdzie te goździki dać, nie wiem. Dałbym do wina. Pewnie cynamon też by
> się sprawdził. A tymianek? Dlaczego by nie?
To tak samo, jak u Monatowej :)
--
B.
|