Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!takemy.news.tel
efonica.de!telefonica.de!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.64.M
ISMATCH!peer04.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: jabłka w syropie
References: <55dc6447$0$4772$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<55dc771e$0$27514$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 25 Aug 2015 16:22:43 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 32
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1440512563 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27514 77.253.217.116:15641
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2378
X-Received-Body-CRC: 3548213405
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365329
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Nie było to za przyczną wina, jak też można i z nazwy dedukować?
>> Zawarte w winie kwasy i garbniki ogólnie dobrze robią świeżym owocom
>> poddawanym termicznej obróbce w cukrowym syropie. Przyprawy -- to już
>> sprawa szersza i dowolna. Trudno dociec co było ostre na podstawie
>> samego stwierdzenia, że było ostre. Mogło być wszystko. Tradycyjny w
>> takich razach goździk też. Ale i papryka mogła być -- kapsaicyna jest
>> "ostrością w czystej formie", można jej użyć tak, by było ostre, a nie
>> było widać, że z papryką.
>
> To nie była ostrość w tym sensie, nie papryczana. Raczej alkoholowa.
Alkohol raczej jest rozpoznawalny w smaku. Poza tym o jego zawartości
w daniach przeważnie się informuje -- choćby z uwagi na kierowców,
dzieci, i tych, no, abstynetów. A ostrość alkoholowa bez alkoholu?
Czyżbyślby byli blisko wynalezienia wódki bezalkoholowej?
> Wino to najpewniej dobry trop. I podejrzewam, że białe wino, nie
> czerwone. Jabłka miały kolor herbaciany.
Nie musi być go bardzo dużo. Wtedy i czerownie nie zabarwi zbytnio.
A w takim więcej garbników, które wygarbują i utwardzą owoce. Zaś
cały spiryt ma szanse w czasie obróbki odparować.
Jarek
--
Najpierw zatrzymał się w gospodzie "Na Przystanku", kazał sobie podać
ćwiarteczkę wermutu i nieznacznie zaczął przepytywać gospodarza, co też
pijają ci niby abstynenci. Całkiem słusznie wyrozumował, że czysta woda
byłaby nawet dla abstynentów napojem okrutnym.
|