Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kotlet pozarski - jak sie robi? Re: kotlet pozarski - jak sie robi?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kotlet pozarski - jak sie robi?

« poprzedni post
Data: 2004-09-11 11:11:09
Temat: Re: kotlet pozarski - jak sie robi?
Od: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>> > Prawdziwy koltlet pożarki, a właściwie Pożardskiego, to danie należące
>> > do wytwornej kuchni i raczej w przedszkolach nie podawane. ;-)
>> > Władysław
>>
>> To Cię zaskoczę, bo mój synek miał ostatnio właśnie taki kotlet w
>> przedszkolu i był zachwycony.

> Nie ma wątpliwości. Mielone kotlety z mięsa kurzego, często pewnie z
> odpadków ugotowanego mięsa kurzego, były od dawna podawne we wszelkich
> stołówkch i tanich knajpach jako kotlety pożarskie. Miał jednak tyle
> wspólnego z prawdzieymi kotletami Pożarskiego co podawane tam cienkie
> kotlety wieprzowe, tzw. schabowe z prawdziwym kotletem schabowym.

Co ciekawe Łebkowski w 'Kuchni Polskiej' jako kotlet pożarski podaje właśnie
mielonego z kury (nota bene w jednym wydaniu nazywa to kotletem pożarskim,
a w innym - kotletem Pożarskiego). Podobnie 'Mała encyklopedia kulinarna'
Larousse'a. Halbański w 'Leksykonie sztuki kulinarnej' pisze:

"[...]
Prawidłowa nazwa tej potrawy powinna brzmieć: kotlety Pożarskiego i pod taką
nazwą figuruje w jadłospisie kuchni międzynarodowej. W polskich ksiązkach
kucharskich [...] znajduje się przepisy na kotlety pożarskie. Spotyka się
jednak prawidłową nazwe w polskiej książce z 1847 r., wydanej bezimiennie w
Warszawie pod długim tytułem: Wydoskonalona Kucharka, zawierająca w sobie
opisanie potraw, różnych napojów itp. Jako ciekawostkę podaje wyjątkowo ten
przepis w oryginalnym brzmieniu (s. 50): Kotlety Pożarskiego z truflami:
'Obrawszy mięso z jednego jarząbka i kurczęcia, kosci, żyłki i skórę odrzucić,
mięso zaś razem jak najdrobniej usiekać, utłuc w moździerzu dodawszy jedno
żółtko, parę białków, troche kwiatu muszkatołowego i posoliwszy jeszcze
wymieszać i robić nożem kotleciki, które wypiekać pod papierem'. Według
poważnych historyków sztuki kulinarnej potrawa powstała na dworze
Aleksandra I, przyrządzona przez znakomitego Careme'a, a nazwa jej pochodzi
od nazwiska Dymitra Pożarskiego [...]".

No i wszystko pięknie, ale u Monatowej czytamy:

"Kotlety pożarskie. Przygotować takie same kotlety jak bite (41) z piersi
pulard, posmarować każdy w środku farszem z mielonej cielęciny ze szpinakiem
wymieszanej z żółtkiem, złożyc kotlet we dwoje, zawinąć brzegi, posmarować
rozbitem jajkiem, obsypać mąką wymieszaną pół na pół z przesianą bułką
i smażyć na sklarowanem maśle. Gdy się ładnie obrumienią, wstawić je jeszcze
do pieca na pięć minut, aby w środku doszły, a wydając skropić cytryną
i podlać mocnym buljonem".

Kotlety bite z piersi pulard, jak łatwo zgadnąć robi się rozbijając cienko
wyżyłowaną i oskórowaną połowę piersi pulardy. A więc widać, że u Monatowej
kotlet pożarski to kompletnie inna potrawa. Kto ma rację? Zanim zajrzałem do
Halbańskiego, stawiałem jednak na Monatową. Teraz sam nie wiem.

Pedro.

--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
11.09 Ewa (siostra Ani) N.
11.09 zenon
11.09 Wladyslaw Los
11.09 Wladyslaw Los
11.09 Ewa (siostra Ani) N.
11.09 Wladyslaw Los
11.09 zenon
11.09 Ewa (siostra Ani) N.
11.09 zenon
11.09 Ewa (siostra Ani) N.
11.09 zenon
11.09 ktosia
11.09 Krysia Thompson
11.09 zenon
11.09 zenon
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem