Data: 2007-10-04 19:46:13
Temat: Re: naturalne barwniki do ciasta
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Barbara K. pisze:
> Zupełnie nie pomyslałam o owocach. Z góry załozyłam, że przełożę biszkopt
> kremem do eklerów i ozdobię go na wierzchu, ale teraz już wiem, że
> pokoloruję lekko krem kisielem, biszkopt zostawię jak jest, a na górze
> posmaruję kremem i ułożę owoce.
Kisiel nada kisielowy posmak, te wszystkie "aromaty" syntetyczne to o
kant rozbić...
Że o mące ziemniaczanej w kremie nie wspomnę.
Pokoloruj krem sokiem z:
1. utartego buraczka z małym dodatkiem soku malinowego i cytrony (sok i
troszkę utartej skórki),
2. ciemne kakao lub gorzka czekolada
3. różowe płatki róży w środowisku zasadowym zmieniają kolor na
niebieski - to tez można jakoś wykorzystać.
4. żółto: dodatek żółtka, czy dwóch + skórki otartej z cytryny i pomarańczy.
Tak na marginesie, jednym z pierwszych "naukowych" doświadczeń dziecka
może być obserwacja, jak zmienia sie kolor liści róży, czy czerwonej
kapusty pod wpływem dodania paru kropli cytryny.
Ps.
Jaki to jest Twój krem do eklerów? Maślany, czy śmietankowy?
Bo z tym dozowaniem barwników tez trzeba uważać, w zależności od rodzaju
kremu.
--
BBjk
|