Data: 2009-12-13 17:06:05
Temat: Re: no?e kuchenne
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 13 Dec 2009 17:33:02 +0100, Władysław Łoś napisał(a):
> Obawiam się, że zwykła zmywarka do naczyń nie nadaje się do ich
> odkażania. Zbyt niska temperatura i zbyt krótki czas mycia.
Nadaje się: kiedy są w niej naczynia/akcesoria, które miały kontakt z
surowizną, nastawiam najgorętszy program. Wysoka temperatura (75 st)
szczególnie w połączeniu ze żrącymi właściwościami proszku zabija większość
niepożądanych drobnoustrojów na naczyniach.
Zauważyłam bezspornie, że odkąd mamy zmywarkę, nie przenoszą się tak łatwo
infekcje g. dróg oddechowych w rodzinie. Mycie naczyń ręcznie może się
wszak odbywac tylko w łagodnym środowisku oraz w temp. najwyżej 40-45 st.
Do wody o temp. 75 st. ręki raczej się nie wsadzi.
--
Ikselka.
|