Data: 2009-12-13 15:38:39
Temat: Re: noże kuchenne
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek Szaniawski pisze:
> vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> wrote:
>
>> Wszystkie nowoczesne firmowe noże są produkowane ze stali nierdzewnej
>
> to wszyscy wiedza, ale sa stale roznej jakosci. w wodzie to zadna nie
> rdzewieje, ale proszek do zmywarki jest bardzo agresywny i na stali
> nierdzewnej gorszej jakosci pojawiaja sie delikatne brazowe plamy.
Coś za coś, im większa zawartość węgla tym większa podatnośc na utlenianie i reakcje
z innymi
substancjami, ale im więcej węgla tym lepsze właściwości tnące, noże z węglówki dają
się ostrzyć
bardziej niż noże z nierdzewki (im mniejsza zawartość węgla tym większa szansa na
wykruszenie się
krawędzi tnącej) Ogólnie jak dla mnie bezsensu jest pakowanie noży do zmywarki,
wystarczy wilgotną
szmatką przetrzeć po pracy, jak ktoś szuka woła roboczego którego po pracy można
rzucić razem z
naczyniami do zmywarki to bardzo dobre sa noże rzeźnicze Polkars -
http://www.polkars.com/pl/pl.html
ale do tego zaopatrzyć się trzeba w ostrzałkę stalową lub diamentową do trzymania
(pręt z rączką)
aby móc przed każdą pracą troche je podostrzyć
--
www.blog.vcore.pl o Blog prywatny
www.webprogress.com.pl o WebProgress - Nowoczesne aplikacje internetowe
|