Data: 2014-05-25 21:32:22
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 25 May 2014 21:03:29 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:pq4gi5nd0rkd.fr0uvf6t2etk$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
>>>>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>>>> dawno:-) ).
>>>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>>>> lecie.
>>>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>>>> nacięty,
>>>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>>>
>>>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>>>> scalono?
>>>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>>>
>>>>>> To był cały pstrąg?
>>>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>>>> ciasto
>>>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>>>
>>>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>>>> :-)
>>>>
>>>> A na przykład tak:
>>>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>>>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>>>> marchewką :-)
>>>
>>> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
>>> _w_bułce_pszennej_
>>> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
>>> (choćby
>>> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
>>> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>>>
>>> ZZ
>>
>> Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
>> potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
>> krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie
>> udzielam,
>> bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
>> Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
>
> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
Spokojnie, zapiecze się. Analogicznie - kulebiaki piecze się z różnymi
nadzieniami (mniej lub bardziej mokrymi) i się ciasto zapieka doskonale,
choć jest delikatniejsze od chlebowego, bo drożdżowe pszenne. Ciasto
chlebowe jest gęstsze i cięższe, da sobie radę, byle miało szansę przed
pieczeniem szybko podrosnąć, więc nie polecam tu ciasta na zakwasie, lecz
na drożdżach - i z mąki mieszanej.
I jedna rada: ja bym dała tego pstrąga i warzywa do srodka jeszcze dosyć
CIEPŁE, bo wtedy środek ciasta też ładnie wyrośnie. Identycznie robię np
makowiec - daję do srodka ciepłe nadzienie i szybko zwijam ciasto - i ono
dalej rośnie już z ciepełkiem w środku :-)
Dlatego moze niekoniecznie baw się w plecionki (czas), lecz po prostu zawiń
ciepły "wkład" w płat ciasta, zlepiając z boku i podkładając zlepienie pod
spód, zeby się nie rozeszło podczas pieczenia. I koniecznie podziurkuj
wierzch patyczkiem do szaszłyków, żeby para podczas pieczenia ulatywała ze
środka.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|