Data: 2014-05-27 15:23:41
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2014-05-26 19:21, Chiron pisze:
>
> Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:5382f483$0$2150$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 2014-05-26 00:58, Jarosław Sokołowski pisze:
>>> Pani Ewa napisała:
>>>
>>>>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>>>>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>>>> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy
>>>> chodzi
>>>> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
>>>> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
>>>> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
>>>> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
>>> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
>>> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
>>> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
>>
>> Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów
>> sprzed trzydziestu laty.
>>
>
> No ale to chyba za trudne- jak cos nie pójdzie tak, jak powinno-
> będzie głupio:-((
Jeśli zdecydujesz się na ciasto francuskie (takie ze sklepu w płacie),
to chyba żaden kłopot. Ja widzę to tak - bierzesz taki płat ciasta,
składasz go na pół wzdłuż dłuższej krawędzi i taki podwójny tniesz na
paski około centymetrowej szerokości raz z jednej raz z drugiej strony,
zostawiając ze 2 centymetry na obwodzie. Nie znalazłam w internecie
odpowiedniego zdjęcia, ale jeśli niejasna jest moja instrukcja, to idea
wykonania siatki jest taka jak tu:
http://poradydodomu.blox.pl/2013/12/Siatka-na-zakupy
-z-origami.html
Potem to rozciągasz, owijasz tym przygotowaną wyościowaną rybę i
zapiekasz w piekarniku około 25 minut. Finito.
Ewa
|