Data: 2014-05-26 10:45:14
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 26 May 2014 09:34:17 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>>
>>
>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>>
>> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>
>>>
>>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>>
>> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
>> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
>> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
>> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
>> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
>> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
>> podkreślić -
>> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
>> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
>> pozdr
>> Stefan
>
> Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
> ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?
Konkretnego swojego przepisu żadnego nie mam, bo piekę "na oko" i za każdym
razem coś zmieniam. Jedno jest niezmienne - daję przeważnie 1/4 kg mąki
żytniej i 3/4 kg pszennej, drożdży 2 dag na kg tej mieszanki, plus 3
łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego, plus do ciasta
dwie łyżki oleju.
Jakieś dodatki wzbogacające ewentualnie też - ziarna, otręby itp. Wody
tyle, żeby ciasto miało konsystencję jeszcze lepką, ale zdatną do
zagniatania, nie może być twarde jak na zacierkę. :-)
Ale dla Ciebie na pierwszy raz polecam to:
http://kotlet.tv/chleb-klasyczny/
A jeszcze lepiej, bo efekt raczej pewny - kupienie mieszanki chlebowej w
sklepie i skorzystanie z przepisu na opakowaniu. Do rybki wystarczy pół
porcji ciasta, wywałkować przed drugim (ja przeprowadzam wyrastanie w dwóch
etapach) wyrośnięciem, podsypujac mąką - grubość ciasta ok. 2 cm. Na czas
rośniecia ciasto ma mieć cieplutko i ma nie wysychać, więc warto przykryć
dużą miską np :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|